Digitale tjenester ved HF

Forskningsmiljøer ved HF har behov for gode IT-løsninger for forskning, og flere miljøer har høy kompetanse på deler av dette feltet, skriver forskningdekan Einar Lie ved HF i et svar til førsteamanuensis Christian-Emil Ore ved Enhet for digital dokumentasjon.

Christian-Emil Ore kommenterer i et innlegg 13. oktober en rapport fra en arbeidsgruppe ved HF. Arbeidsgruppens oppgave har vært å gi fakultetsstyret ved HF et grunnlag for å fatte vedtak om finansieringen av visse fellestjenester ved fakultetet. Da fakultetsstyret ved HF i 2009 vedtok ny budsjettmodell, ble det bestemt at tre enheter som leverte digitale tjenester til instituttene, skulle finansieres over fakultetets budsjett som en felles tjeneste. Denne ordningen skulle evalueres etter fire år.

Det er dette arbeidet som nå er gjennomført. Rapporten konkluderer kort fortalt med at tjenestene som leveres av Digitale medier i læring og forskning (DMLF), Enhet for digital dokumentasjon (EDD) og Tekstlaboratoriet (TL) ikke i tilstrekkelig grad er felles tjenester for fakultetets institutter, og det anbefales derfor at den øremerkede finansieringen fases ut. Behov for denne type tjenester og bruken av dem, er svært ulikt fordelt mellom instituttene. Enkelte behov må instituttene dekke eksternt, og instituttene har gitt uttrykk for at de ikke ønsker å finansiere tjenester de ikke benytter.

I forslaget ligger det at midlene som i dag har vært øremerket finansiering av fellestjenestene fordeles pro rata til instituttene, som deretter er med på å bære de fremtidige kostnadene for disse tjenestene ut fra hvor mye de bruker dem. Instituttene vil altså fortsatt kunne benytte miljøenes kompetanse, eller kjøpe tjenester utenfra der HFs miljøer ikke kan dekke etterspørselen.

Fakultetsstyret skal i oktober verken behandle organisering, sammenslåing eller opprettelse av et senter, men altså kun hvorvidt fellestjenestene skal fortsette med øremerket finansiering som i dag eller ikke. I evalueringsrapporten understrekes det at dette arbeidet ikke er en evaluering av all virksomhet knyttet til digital humaniora ved HF.

Uavhengig av fakultetsstyrets behandling vil vi fortsatt ha en diskusjon om hvilke behov som finnes, hvilke tjenester fakultetet skal ha, og hvordan vi sikrer kvalitet både på publikumsrettede tjenester og løsninger for forskningsvirksomhet. Forskningsmiljøer ved HF har behov for gode IT-løsninger for forskning, og flere miljøer har høy kompetanse på deler av dette feltet. Fakultetsledelsen vil legge til rette for videre utvikling, slik at behovet for kompetanse og tjenester dekkes på en god måte.

Vi imøteser bl.a. resultatene av USITs prosjekt om IT-støtte til forskning, og arbeidsgruppen ved UiO som skal se på praksis for lagring og deling av forskningsdata.

 

 

 

Emneord: Språk, Arbeidsforhold, Universitetspoltitikk Av Einar Lie, forskningsdekan ved HF
Publisert 17. okt. 2014 14:28 - Sist endra 17. okt. 2014 14:28

Jeg synes kommentaren fra Einar Lie er interessant. Det er lett å tenke på New Public Managment når man leser det, men det viser også til andre modeller for organisering og økonimistyring som for mange begynner å virke litt avlegs. Hvis vi ser på Lies kommentar, mener han såvidt jeg kan se at HF vil ikke på fakultetsnivå gå inn for noen felles IT-støtte eller tenke på Digital Humanities. Det betyr vel da at han mener at HF ikke på fakultetsnivå skal ha strategiske eller taktiske planer, altså bare være en ren administrasjon og overlate til instituttene på instituttnivå å legge alle slike planer. Finnes det noen grunn til at HF ikke skal ha noen tanker om Digital Humanities ved Universitetet i Oslo?

Espen Smith Ore - 21. okt. 2014 08:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere