Russiske og kinesiske bankkontonumre

Her har det altså sittet noen mennesker hos systemleverandøren og fattet beslutning om at bankkontonumre skal bestå av maksimalt 18 tegn. Basta!, skriver førstekonsulent Ulf Berntsen i Regnskapsseksjonen.

Takk for sist! Det er mer enn 10 år siden jeg forfattet noe stoff til den herværende publikasjonen, men nå synes tiden å være inne for et comeback. Min oppgave her på Regnskapsseksjonen er å vedlikeholde leverandørregisteret. Den oppgaven er til tider svært variert. Med ca. 45 000 poster blir det litt å holde styr på. Ikke alt er like strukturert for å si det i diplomatisk modus.

Det er ikke – som mange tror – bare leverandører i ordets egentlige forstand. Altså relatert til innkjøp av varer og tjenester. Også mange refusjoner til privatpersoner skjer via leverandørregistret. Det gjelder lønn, honorar, reise, stipend eller utgiftsrefusjoner. Slikt skal etter reglene foretas via Lønningsseksjonen (LS), men det er ikke alltid denne avdelingen får det til. Verktøyet deres er til tider noe sløvt og ikke helt oppdatert. Da er Regnskapsseksjonen (RS) gode å ty til. For vi klarer det meste. Vi har nemlig stilt en del bestemte krav til systemleverandøren.

Systemet til LS takler ikke betalinger til Russland og Kina. Begge disse landene bruker mer enn 18 sifre i sine bankkontonumre. Kina 19, Russland 20. Jeg har også sett så lange numre i et par afrikanske land. Virkeligheten er nemlig slik som beskrives her. Og det nytter ikke å krangle med den, selv om man så inderlig gjerne vil – tross all verdens teoretiske kompetanse med imponerende CV’er og flotte diplomer. Virkeligheten er faktisk sjefen !

Helt utrolig, for ikke å si komisk: Her har det altså sittet noen mennesker hos systemleverandøren og fattet beslutning om at bankkontonumre skal bestå av maksimalt 18 tegn. Basta! Dette er faktisk like vanvittig som om Stortinget skulle bestemme at det skulle bli fint vær 17. mai. Gjerne i form av en grunnlovsendring. Eller som om FN skulle vedta at det skal bli fred i Midtøsten fra en bestemt dato. Noen må ha sovet godt i timen da dette systemet ble bestilt. UiO har åpenbart ikke stilt de riktige spørsmålene – og langt mindre stilt de nødvendige kravene til systemleverandøren. Lite seriøst !

De lange IBAN-numrene (på opptil 31 tegn, avhengig av land) går bra, for det er et eget felt. Men IBAN brukes (med få unntak) kun i Europa. Russland er et slikt unntak.

Når noe nytt skal implementeres er det smart å spørre de menneskene på grunnplanet som sitter med detaljkunnskapene og som kjenner problemene på kroppen. Dette urgamle prinsippet er nok ikke lenger helt moteriktig blant den nye super-overklassen av beslutningstakere. Spesielt viktig bør det være når det dreier seg om anskaffelser i flere-titalls-millionersklassen. Hallo, alle revisjonsinstanser – både ”riks” og ”intern” – hva er deres mening om saken? Hørte jeg noen borte i krokene hviske ordet ”kvalitetssikring” ?

 

 

Emneord: Økonomi, Arbeidsforhold Av førstekonsulent Ulf Berntsen i Regnskapsseksjonen
Publisert 5. juni 2013 12:57 - Sist endret 2. sep. 2014 14:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere