Regjeringen svikter Tøyen

At regjeringen ikke bryr seg om kunnskap og høyere utdannelse, vet vi etter syv års manglende satsning. At man i tillegg er villig til å la Tøyen seile sin egen sjø er mer overraskende.

Tøyen er et av de mest omtalte områdene i Oslo, spesielt når det i høytidelige toner snakkes om områdeutvikling og satsning på gode nærmiljøer. Dette har vi ikke minst erfart i debatten om et nytt museum for Munch. Det mangler ikke på lovnader og visjoner for hvor fantastisk Tøyen kan bli. Men når det blir tid for å bevilge penger til å gjennomføre noe, svikter regjeringen gang på gang, senest ved å utelate det etterlengtede veksthuset i tilknytning til Botanisk hage fra statsbudsjettet.

Veksthuset på Tøyen har vært planlagt i flere tiår, og endelig står alt klart for å sette spaden i jorda. Byggetillatelse er gitt, Naturhistorisk museum har laget en gjennomføringsplan, tomten er klar. Det var derfor knyttet store forventninger til statsbudsjettet, hvor det var grunn til å tro at pengene skulle komme på plass. Nå har vi fasiten: Veksthuset og Tøyen får ikke én krone. I Dagsavisen 11. oktober forteller museumsledelsen om sin fortvilelse over å ikke bli prioritert. Frustrasjonen er lett å forstå.

Botanisk hage har vært en viktig del av Tøyens identitet helt siden Norge fikk sin egen grunnlov i 1814. Byggene er nesten like gamle, og gikk i følge Dagsavisen ut på dato allerede på førtitallet. At kunnskapsminister Kristin Halvorsen likevel ikke ser behovet for en oppgradering er oppsiktsvekkende, særlig siden de rødgrønne partiene i Oslo har snakket varmt om områdeutvikling på Tøyen i valgkamp etter valgkamp.

For Venstre har veksthuset på Tøyen vært en viktig sak, ikke minst i mitt eget lokallag i Gamle Oslo. Dette fordi man gjennom å realisere veksthuset kunne oppnådd tre viktige mål. Veksthuset kunne blitt en arena for å vekke barn og unges interesse for naturfag ved å introdusere dem for den mangfoldige biologien. Det ville skapt et bedre og mer levende nærmiljø for familier på Tøyen, og det ville tiltrukket seg turister, som ville hatt stor betydning for det lokale næringslivet. At regjeringen ikke bryr seg om kunnskap og høyere utdannelse, vet vi etter syv års manglende satsning. At man i tillegg er villig til å la Tøyen seile sin egen sjø er mer overraskende, og veldig skuffende.      

 

Emneord: Veksthus på Tøyen, Museene Av Leder i Venstre Trine Skei Grande
Publisert 12. okt. 2012 12:51 - Sist endret 2. sep. 2014 14:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere