Lev som du lærer – kan forskere leve bærekraftig?

Gå med kun seks plagg i to uker. Det var utfordringen 15 SUM-forskere nylig tok imot. Flere av dem som prøvde seg, forsker selv på utfordringer og dilemmaer knyttet til en bærekraftig utvikling.

VANSKELIG: Flere av SUM-forskerne klarte ikke å gjennomføre prosjektet, og de som klarte å gjennomføre, hadde ikke noe ønske om å fortsette.

VANSKELIG: Flere av SUM-forskerne klarte ikke å gjennomføre prosjektet, og de som klarte å gjennomføre, hadde ikke noe ønske om å fortsette.

Foto: SUM

To uker før påske tok i alt 15 SUM-forskere imot en utfordring: Gå med kun seks plagg i to uker. Denne typen utfordringer som går ut på å konsumere mindre enn du pleier er blitt ganske vanlige i USA, og har blitt skrevet om av blant annet New York Times. Det hele begynte da en av forskerne på SUM leste om prof. Juliet Schor, en amerikansk økonom, som aksepterte utfordringen fra en av hennes studenter om å bare bruke seks plagg i en måned. Vi bestemte oss for å gi utfordringen videre til hele SUM, men kuttet tiden ned til to uker.

Deltakerne valgte seks plagg hver, men treningsklær, undertøy og ytterjakker kom i tillegg. Utfordringen har et klart mål om å bevisstgjøre oss vårt eget forbruk eller overforbruk. Flere av dem som deltok, forsker på utfordringer og dilemmaer knyttet til en bærekraftig utvikling. Nå var det på tide å gjøre ord til handlinger og leve som vi lærer. Rundt 15 SUM-ansatte bestemte seg for å ta del i prosjektet, men ikke alle klarte å gjennomføre. Renslighet, å velge de rette plaggene, og å planlegge frem i tid var blant deltakernes bekymringer.

Professor Hal Wilhite var i utgangspunktet positiv, men endte opp med å måtte tøye reglene flere ganger. ”Møter og reiser til Bruxelles gjorde at jeg ble nødt til å bruke mer enn seks plagg”. Hyppige værskifter, som jo er typisk for Norge på denne tiden av året, gjorde også at mange angret på valg av klær.

Forsker Christopher Wright deltok også i utfordringen. ”Jeg måtte bare gjøre små justeringer på det jeg vanligvis bruker. Men de største utfordringene var hyppige værskifter og renslighet. Å søle kaffe på buksa dag én krevde en umiddelbar klesvask.”

Å bruke et mindre antall klesplagg, gjør at vi må velge mellom å bruke klærne våre lenger eller å vaske oftere. Dette har jo to vidt forskjellige implikasjoner for bærekraftigheten. De fleste av deltakerne hevdet at de vasket mindre klær en vanlig, enkelte vasket ett og ett plagg for hånd. Mens andre igjen satte på vaskemaskiner som slett ikke var fulle.

”Utfordringen fikk meg til å tenke over kvaliteten på klærne. Jeg var så dum at jeg valgte en syntetisk, rød skjorte. Som i tillegg til å være veldig synlig, noe som er en ulempe hvis du helst ikke vil at noen skal legge merke til at du går i samme antrekk, bærer svette veldig dårlig. En tynn ullgenser kan man gå med mye lenger uten at noen vil lukte forskjell”, legger Tanja Winther til.

Selv om de fleste sa at utfordringen gikk overraskende greit, var kjedsomhet en gjenganger. ”Jeg følte at handlingsfriheten min var begrenset. Det var kjedelig å gå med samme klær over en lang periode. Jeg hadde heller ikke tid til å vaske ett og ett plagg, så jeg følte meg til slutt litt ukomfortabel,” forteller Ingrid Nesheim. 

Utfordringen har vist to ting tydelig; den er ikke bærekraftig, flere av forskerne klarte ikke å gjennomføre, og de som klarte å gjennomføre, hadde ikke noe ønske om å fortsette. Men utfordringen har fått flere positive konsekvenser. Noen innså hvor mange unødvendige klesplagg de hadde og ga en haug til Fretex, andre ble mer kvalitetsbevisste og opptatt av å kjøpe klær som varer, og sist men ikke minst at man kan gå med samme klesplagg over en lenger periode uten at andre legger merke til det.

Les om prosjektet på engelsk

Emneord: SUM, Sentrene, Miljøforskning Av Hilde Hartmann Holsten – formidlingsansvarlig på SUM
Publisert 4. mai 2011 11:31 - Sist endret 2. sep. 2014 14:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere