Ikke helt à jour leder

Siden 1998 er faget arabisk bygget ut fra to til fire faste ansatte og har en årlig tilstrømming på rundt 100 nye studenter, der om lag halvparten blir tatt opp til studiet.

Åpner siste nummer av Uniforum, og leser lederen ”Forsking til å bli klok av” – et forsvarsskrift for bevaring av kompetanse på områder som ikke umiddelbart synes å ha nytteverdi, men som så plutselig blir sentrale for storsamfunnet – slik som kompetanse på Midtøsten i disse dagers opprør i den arabiske verden.

Jeg deler redaktørens bekymring for en viss manglende forståelse for å opprettholde kompetanse på såkalte ”små” fagomåder innen humanistiske og samfunnsvitenskapelige miljøer. Derfor er det egentlig hyggelig å påpeke at redaktøren synes å ikke være helt à jour: For tretten år siden hadde Martin Toft og Uniforum et oppslag om at arabiskfaget ble utsatt for et dramatisk kutt i timelærerbudsjettet.

Lederen i forrige nummer refererer til dette, og gir inntrykk av at dette ble et avgjørende slag mot faget (slik det skjedde med Afrika sør for Sahara), men siden den gang er arabisk faktisk bygget ut fra to til fire faste ansatte + timelærere (fortsatt lite, selvfølgelig), og har en årlig tilstrømming på rundt 100 nye studenter, der om lag halvparten blir tatt opp til studiet.

En av de avbildede – og intervjuede – studentene i oppslaget fra Uniforum den gang, Jacob Høigilt, tok forresten både hovedfag og doktorgrad hos oss, og er i dag forsker på FAFO og en av de fremste, og beste, kommentatorene til dagens arabiske opprørsbevegelser.

Emneord: Språk, Forskningsformidling Av Gunvor Mejdell – professor i arabisk ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS)
Publisert 4. mars 2011 14:08 - Sist endret 2. sep. 2014 14:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere