Hallo på Nordpolen!

Nils Christian Stenseth ligner litt på julenissen. Både i det ytre, og – vil jeg tro – i universitetsledelsens og Kunnskapsdepartementets øyne. Men dessverre har han ikke julenissens epistemologiske fortrinn når det gjelder å gjette de unge håpefulles ønsker.

Nils Christian Stenseth ligner litt på julenissen. Både i det ytre, og – vil jeg tro – i universitetsledelsens og Kunnskapsdepartementets øyne. Gaven han overrekker dem i Uniforum 14/2010 er med noen få ord å avfeie kritikken deres ansvar for midlertidige ansettelser har forårsaket, som grunnløs og bakstreversk. Ikke bare ønsker unge forskere midlertidig ansettelse, det er også bra for dynamikken som gir mulighet til å bli et internasjonalt toppuniversitet. Dessverre har ikke Stenseth julenissens epistemologiske fortrinn når det gjelder å gjette de unge håpefulles ønsker. De har åpenbare grunner til ikke å klage på sitt usikre ansettelsesforhold overfor ham.

Et ytterligere argument for bruken av midlertidige ansettelser er den eksterne finansieringen av forskningsprosjekter. Alvene i verkstedet på Nordpolen bobler nok over av indre motivasjon, og analogien gjør det åpenbart at stipendiater og postdoktorer like etter inntreden på boligmarkedet har en uvanlig romslig økonomi og mellom ammeøkter og barnehagehenting meget god tid til å bære den økonomiske risikoen ved bortfall av ekstern finansiering på sine individuelle skuldre. Det kan godt hende ”dynamikken” i landets pølsefabrikker ble forbedret om arbeiderne fikk lønn per produserte pølse og kunne sparkes på dagen, men slike argumenter er heldigvis sjelden kost i norsk arbeidsliv.

Stenseth, som for øvrig er preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, uttaler seg ikke med vitenskapens sannhetssøkende pondus, men med den sosialt reaksjonære arbeidsgiverens anekdotiske letthet. Argumentet om at begrensninger på bruk av midlertidighet fører til at de beste kandidatene må velges bort, kan like gjerne snus til at de beste velger andre veier, veier som gir dem en viss forutsigbarhet. Selv om det nærmer seg jul, er det ingen grunn til å tro på julenissen.

 

Emneord: Stipendiat, Arbeidsforhold, Rekruttering Av Benjamin Endré Larsen – stipendiat ved Farmasøytisk institutt
Publisert 18. nov. 2010 11:37 - Sist endret 2. sep. 2014 14:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere