Fra vondt til verre i boikottdebatten

Benjamin E. Larsen er en politisk aktivist. Han har (mis)brukt NTL ved UiO for å fremme sine politiske synspunkter på konflikten mellom palestinerne og Israel. Min holdning er at slike forsøk bør avvises, og det gleder meg at styret ved UiO er av samme oppfatning.

Benjamin E. Larsen gjør et forsøk på oppklaring i sitt innlegg i Uniforum den 2. august. Resultatet er bare nye uklarheter og direkte tøv.

I sitt første innlegg presenterte Larsen seg som den opprinnelige forslagsstilleren til NTLs uttalelse. I sitt siste innlegg, punkt 1, understreker han at han ikke uttaler seg på vegne av NTL. Dette illustrerer til fulle meningsløsheten i skille som Larsen (og NTL) trekker opp mellom israelske akademikere (som de ikke ønsker å boikotte) og israelske akademiske institusjoner (som de ønsker å boikotte).

Larsen hevder at ”forestillingen om institusjoner som subjekter er temmelig utbredt”, han om det. Videre vil han pålegge underkategorier av slike kollektiver ansvar. Det er hele tiden Larsen som definerer hvem og hva som inngår i de begrepene han bruker. Han dekker seg bak at dette er i hans ’forestillingsverden’. Selv kan imidlertid Larsen åpenbart fritt velge når han representerer NTL eller ikke. Da er det vel greit at jeg i min forestillingsverden definerer Larsen som representant for NTL.

I sitt fjerde punkt har Larsen gått til ordboka for å underbygge sin bruk av ordet okkupasjon. Det er tydelig at Larsen kunne trenge en oppfriskning av ex.phil. Selvsagt er en ordboksdefinisjon utilstrekkelig i den politiske konteksten ordet er bruk av ham og NTL. Han kunne jo sjekke ordbokas definisjon av ordet ’impotent’ og så fortelle meg om det er denne beskrivelsen han mente å bruke om meg.

Larsen mener at jeg må forvente hans reaksjon når jeg publiserer min utmeldelse i Uniforum. Poenget er at Larsen ikke diskuterte min utmeldelse, men brukte denne saken til å fremme sine egne politiske interesser. At Larsen har meninger om Israels politikk og ønsker å påvirke den er fint, at han angriper min utmeldelse for å fremme sine politiske interesser er ynkelig og har lite med akademisk debatt å gjøre.

Her er vi ved det som for meg er sakens kjerne og som muligens kan interessere flere enn Larsen og meg. Larsen er en politisk aktivist. Han har (mis)brukt NTL ved UiO for å fremme sine politiske synspunkter på konflikten mellom palestinerne og Israel. Min holdning er at slike forsøk bør avvises, og det gleder meg at styret ved UiO er av samme oppfatning. Politisk aktivisme er fint, men et universitet skal ikke la seg bruke av aktivister som Larsen og NTL.

Jeg anser denne debatten som avsluttet.
 

Emneord: Palestina, Universitetspolitikk, Israel Av Dag Harald Claes – professor ved Institutt for statsvitenskap
Publisert 10. aug. 2010 09:14 - Sist endret 2. sep. 2014 14:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere