UiO-forskere revurderer konferanser i USA

En stipendiat ved UiO mister sannsynligvis forskeroppholdet sitt i USA fordi han er fra Syria. Nå revurderer også andre UiO-forskere sine reiser til USA.

Flere reisende har blitt avvist på flyplasser i USA. Foto: Luminarytraveler/Flickr

Forrige fredag underskrev president Donald Trump i USA en presidentordre som gjør at mennesker fra sju land i Midtøsten blir stengt ute fra USA i minst 90 dager. Blant dem som ikke får reise er UiO-stipendiaten Murhaf Fares. Ifølge NRK skulle han på et firemåneders forskningsopphold i USA.

Det kan fortsatt komme endringer slik at Fares får reise, men han har allerede takket nei til et boligtilbud, siden han ikke vet hva framtiden bringer. Nå engasjerer flere på Universitetet i Oslo seg.

Vurderer å trekke seg

– Dette setter også meg i et dilemma, forteller Stephan Oepen, professor i informatikk og leder for Fares forskergruppe.

Oepen er programansvarlig for en internasjonal konferanse som skal være i Santa Fe i New Mexico i 2018. Hvis innreiseforbudet blir stående, vil forskere fra sju land ikke kunne delta på konferansen.

– Det er viktig for meg at forskere fra hele verden kan delta, og nå oppfyller ikke USA dette kravet. Det er ikke bare lett å flytte en konferanse for minst 1200 deltakere på så kort varsel. Og hvis en konferanse blir flyttet, for eksempel til Canada, vil ikke forskere som bor i USA, men er statsborgere i ett av landene på listen, kunne delta, siden de risikerer å ikke få reise tilbake til USA.

– Hvis konferansen ikke kan flyttes må jeg ta valget, skal jeg trekke meg, eller gjennomføre?, sier Oepen.

Han har spurt vennekretsen sin på Facebook og får delte meninger.

– Kollegaer utenfor USA mener at det er saklig å flytte konferansen eller ikke reise dit, mens amerikanske kollegaer argumenterer mot, selv om de er like oppgitte over presidenten og politikken.

For Oepen er det uaktuelt å snakke om akademisk boikott, som også ville ramme andre flernasjonale samarbeid.

– Unngå USA

Også Tyrkia-forsker Einar Wigen ved UiOs Institutt for kulturstudier og orientalske språk skal delta på en konferanse i USA. Han bekrefter til Uniforum at han skal delta i to paneler som blir vingeklippet fordi arrangørene ikke får delta på konferansen. Men han vil ikke trekke seg.

– Nei, det vurderer jeg ikke. Det vil ikke ha noen effekt om enkeltpersoner trekker seg fra konferansen, men jeg vil oppfordre organisatorene til å legge sin årlige konferanse utenfor USA i fremtiden, sier Einar Wigen.

Organiserer demonstrasjon

I dag tidlig opprettet to stipendiater på Institutt for kulturstudier og orientalske språk en demonstrasjon mot forbudet. Den skulle opprinnelig være utenfor den amerikanske ambassaden, men fikk raskt så mange deltakere på Facebook at den ble flyttet til Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

– Først og fremst gjør vi dette som privatpersoner, som er sinte og redde og vil gjøre noe. Men vi er farget av jobbene våre, hvor vi ser direkte konsekvenser, sier en av de tre arrangørene, Charlotte Lysa, til Uniforum.

Hun forteller at kollegaer i USA og Midtøsten er bekymret for at de ikke kan reise på konferanser, det er paneler som blir avlyst og studenter og gjesteforskere som ikke kan reise.

– Vi er bekymret for hva som skjer med forskningen, spesielt på dette området som rammes så direkte når vi ikke kan samarbeide med forskere med statsborgerskap som rammes, sier Lysa.

Hun forsker på Gulfstatene og har nettopp vært tre måneder i Qatar, og sett hvor uvurderlig det er å jobbe med kollegaer i andre land.

– Dette er del av et press på akademisk frihet, og det er viktig for oss å stå opp for retten til å samarbeide og drive fri forskning, sier hun.

Innreiseforbudet i USA

  • Personer fra sju hovedsakelig muslimske land kan ikke reise inn i USA i 90 dager: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.
  • Flyktninger nektes adgang til USA for en periode på 120 dager.
  • Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid.
  • Målet er å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.
  • Presidentordren ble undertegnet fredag, med umiddelbar virkning.

Rektor og statsministeren skeptiske

Lysa setter ekstra pris på at rektor Ole Petter Ottersen kommenterte forbudet i dag tidlig.

– Jeg ber våre egne politiske myndigheter ta klar avstand fra den nye presidentordren. Den går imot menneskerettighetene, er ødeleggende for det akademiske fellesskapet og skaper nye fronter i en verden som så sårt trenger tillit og forståelse over landegrensene, skriver rektor Ole Petter Ottersen på sin blogg.

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har kritisert innreiseforbudet.

Over 12.000 akademikere fra USA og resten av verden har skrevet under et opprop mot president Donald Trumps innreiseforbud.

Emneord: Akademisk frihet, USA, Midtøsten Av Julia Loge
Publisert 30. jan. 2017 16:26 - Sist endra 30. jan. 2017 16:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere