Slik blir president Donald Trumps utdanningspolitikk

Studielånskrisen var tema i både Clintons og Trumps valgkamp, men til tross for at den påtroppende presidenten startet Trump University er lite sagt om hva han ønsker for amerikansk akademia.

KAN MISTE SKATTEFRITAK:  Den påtroppende president Donald Trump skal ha som formål å kreve at institusjonene bruker donasjonene til å senke skolepengekostnadene. Hvis ikke kan de risikere å både miste skattefritak og føderale bevilgninger.

Foto: Michael Vadon/Flickr

Det som har fått mest oppmerksomhet av presidentkandidatene Clintons og Trumps utdanningspolitikk, er finansieringen av skolevesenet i USA, skriver Universitetsavisa. Trump har lovet at det skal bli lettere for amerikanske barn å velge hvilken skole de vil gå på. Men høyere utdanning og forskning har vært et mindre sentralt tema i valgkampen, ifølge Business Insider.

Studielånskrise

Ifølge en artikkel i Time, skrevet av studentøkonomieksperten Mark Kantrowitz, er det studielånskrise i USA, og krisen er større en folk flest tror. Kantrowitz skriver at 25 prosent av låntakerne blir uteksaminert med altfor høy studielånsgjeld. Ifølge nettsiden Marketwatch er den samlede studielånsgjelda over 1,4 billioner dollar, cirka 12 billioner kroner.

To punkter i Trumps utdanningsvisjon handler om høyere utdanning. Begge dreier seg om studielån.

I en tale i midten av oktober fortalte Trump om sine planer for nedbetaling av studielån. Han ønsker å modifisere det nåværende systemet, der låntakerne betaler 10 prosent av inntekten sin i avdrag, før gjelda slettes etter 20 år. Trumps idé er å øke det månedlige bidraget til 12,5 prosent, men å slette gjelde etter 15 år, ifølge Buzzfeed. Endringen vil favorisere dem med høyest studielån.

Hvordan den tenkte studielånsordningen skal finansieres, har ikke Trump sagt noe om, ifølge CNN. I samme artikkel går det frem at Trump overhodet ikke er fornøyd med pengebruken i amerikansk akademia.

Truer med å kutte skattelette

Mange institusjoner får store private donasjoner, noe som er unntatt beskatning. Trump vil holde øye med at universitetene ikke bruker for stor andel av donasjonene til administrative kostnader versus formål som har direkte innvirkning på studentene.

- Hvis institusjonene ikke tar ansvaret sitt på alvor, vil de bli holdt ansvarlige. Det inkluderer å se på om de med store donasjoner fortjener å beholde skattefritak på donasjonene. Vi har stor makt over dem, og de gjør ikke jobben sin når det kommer til kostnadskutt, har Trump sagt.

Den påtroppende presidenten skal ha som formål å kreve at institusjonene bruker donasjonene til å senke skolepengekostnadene. Hvis ikke kan de risikere å både miste skattefritak og føderale bevilgninger.

Trump University saksøkes

Hillary Clitons plan for høyere utdanning var mer utfyllende enn Trumps, men fokuserte også i stor grad på studielånsproblematikken. Hun ville gi alle studenter muligheten til å studere ved et offentlig college eller universitet uten å ta opp studielån. Premisset var at familien ikke tjente mer enn 85 000 dolalr i året, og fra 2021 skulle dette også gjelde familier som tjente 125 000 dollar i året eller mindre. Det er for øvrig også her uklart hvordan dette skulle ha blitt finansiert.

Donald Trump har tidligere eid sin egen utdanningsinstitusjon - Trump University. Vel å merke var Trump University ikke akkreditert som verken universitet eller college. En rekke studenter har saksøkt Trump University da de mener at utdanningen var verdiløs. Saken skal i retten 28. november. Trump har uttalt at han frykter han ikke blir behandlet rettferdig i rettssaken på grunn av sitt presidentkandidatur.

Lite forskning og vitenskap i valgkampen

Nature skrev i juli at forskning og vitenskap har vært nærmest fraværende i både Trumps og Clintons valgkamp. Det som nok har fått mest oppmerksomhet er Trumps uttalelser om klimaforandringer. Senest i forrige uke uttalte den påtroppende presidenten at han vil kutte 100 milliarder kroner fra nåværende klimaprogrammer, ifølge Bloomberg.

Trump er imidlertid en stor tilhenger av utforsking av verdensrommet.

Emneord: USA, Studentforhold, Statsvitenskap Av Kristoffer Furberg /Universitetsavisa
Publisert 9. nov. 2016 16:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere