Studentlag fra UiO tok gull i biologikonkurranse

Studentlaget fra Universitetet i Oslo tok i Boston i dag gull i iGEM-konkurransen om å lage den beste oppgaven i syntetisk biologi. Laget tok gull i konkurranse med 295 lag fra de beste universitetene i verden.

 

GULLAGET FRA UiO: Øverst fra venstre mot høyre: Hans Jakob Sivertsen Mollatt, Toreleif Tollefsrud Gjølberg og Ragnhild Bugge. Nederst fra venstre mot høyre: Camilla Nguyen, Paul Clarke, Marthe Jøntvedt Jørgensen og Roza Moustafa.
Foto: UiO

Laget fra Universitetet i Oslo vant gull etter å ha funnet en måte å finne ut om en bakterie ved urinveisinfeksjon er resistent mot antibiotika.  

Studentlaget har laget en app til telefonen og en dings som kan 3D-printes hvor som helst i verden. Dette gjør at det er både billig og 

raskt å teste antibiotikaresistens. Håpet er at kan det føre til at man kan hindre farlige bakterier i å spres, går det fram av en pressemelding fra Institutt for biovitenskap ved UiO.

 

Første gull til UiO-lag

 
Dette er første gang et lag fra Universitetet i Oslo har tatt gull. i denne konkurransen. Laget er tverrfaglig og består av sju studenter fra fire ulike institutter, skriver Institutt for biovitenskap i en pressemelding. Kommunikasjonsrådgiver Elina Melteig forklarer gjerne hva iGEM-konkurransen går ut på.
 
- Det å ta gull i iGEM-konkurransen betyr at du har oppnådd et sett med kriterier som er kjent for alle. I prinsippet kan alle lag få gull, så gullmedalje i denne konkurransen er en form for standard, akkurat som EU-godkjenningen er for at du får lov til å kjøre bilen. Det er tre nivåer: Gull, sølv og bronse. For å kunne ta gull må man kvalifisere for sølv, og for å kunne ta sølv må man kvalifisere for bronse, forklarer hun i en epost til Uniforum. 
 

Må utvikle ny bio-brikke

Hun viser til at noen av kravene for å få gull er blant annet at laget har beskrevet prosjektet på en nettside. Deretter må man ha laget, kvalitetssikret, testet og sendt inn en ny bio-brikke i tillegg til å teste og kvalitetssikre/forbedre en tidligere bio-brikke.
 
- En bio-brikke er en DNA-kode som følger en bestemt standard. Dette gjør at den enkelt kan limes inn i en bakteriecelle. Målet er at disse biobrikkene kan virke sammen for å få bakterier til å gjøre ting vi har bruk for. Et av de beste eksemplene på bakteriebruk i industri er at bakterier og gjærceller produserer insulin til diabetikere. Dette er utrolig komplekst å gjøre syntetisk, men ved å bruke bakterier er denne prosessen raskere, forklarer hun. 
 

Oppfordrer til samarbeid

Konkurransen handler også om å hjelpe andre lag

- For å få gull må laget også kunne vise at de har samarbeidet med og/eller hjulpet minst ett annet lag. Selv om dette er en konkurranse gjør dette kriteriet at lagene er mye mer innstilt på å hjelpe hverandre. Se for deg en sprint hvor den som leder tar hånden til løperen bak og hjelper dem å holde farten helt til mål, forteller hun.

Her kan du se mer av den appbaserte testen UiO-studentene har laget:

 

Fakta om iGEM:

- iGEM står for International Genetically Engineered Machine (iGEM). En egen stiftelse står bak denne internasjonale konkurransen i syntetisk biologi.

- 295 lag fra verdens beste universiteter deltok i årets konkurranse.

 
Emneord: Biologi, Realfag, Studentsaker, Naturfag
Publisert 31. okt. 2016 21:13 - Sist endra 31. okt. 2016 21:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere