Narkotikasalg gir stengt port i Botanisk hage

Besøkende til Botanisk hage har møtt stengt port ved Jens Bjelkes gate på Grønland. Denne gangen er narkotikasalg årsaken.

Porten har vært stengt siden 11. juli.

Foto: Julia Loge

– Vi har en krets med en rekke utfordringer, og Botanisk hage har hatt en rekke problemer. I det siste har de har hatt mye problemer med omsetning og oppbevaring av stoff inne i hagen, forteller Karsten Fossum, Stasjonssjef ved Grønland politistasjon til Uniforum.

Utrygge på jobb

I tillegg til narkotikaomsetningen forteller Naturhistorisk museum at de har hatt problemer med tyverier og hærverk, og også voldstrusler mot ansatte i vår og tidlig i sommer. Gartnerne følte seg ikke trygge på jobb, og det måtte de gjøre noe med.

Dermed hadde ledelsen på museet møter med politiet, Bymiljøetaten og ordførerens kontor. Blant tiltakene de kom fram til, var styrket vakthold, mer målrettet jobbing fra politiet og å prøvestenge porten mot Grønland.

– Det kom opp på møtet vi hadde med ledelsen i Naturhistorisk museum, som ett av forslagene alle var enige om å prøve, sier Fossum.

Intensivert innsats

Det er inngangen i sør, mot Jens Bjelkes gate og Grønland som er stengt. Inngangene i nordøst, mot Monrads gate og Tøyen og i nordvest, mot Sars gate og Grünerløkka, er fortsatt åpne fra sju om morgenen til ni om kvelden.

Politiet forteller at de ser en merkbar bedring, det er mindre narkotikasalg og mindre problemer med urinering og avføring.

– De tilbakemeldingene jeg har fått, er at forholdene er blitt bedre. Jeg antar at de uønskede elementene har gått et annet sted heller enn til neste inngang. Målet vårt er at de ikke får etablert seg nye steder, og vi jobber med å avdekke, pågripe og bortvise, sier Fossum.

Fossum forteller at narkotikasalget foregikk stort sett hele dagen og kvelden, slik at det ikke var tilstrekkelig med nattestengt port.

– Vårt ønske er å ha alle de fire portene åpne, sier Tone Lindheim, direktør ved Naturhistorisk museum.

Hun beklager ulempene den stengte porten fører til for naboer, turister og andre. Lindheim forteller at de har en løpende dialog med de ansatte om uønskede hendelser og med UiOs eiendomsavdeling om vaktholdet. Et alternativ til å holde porten stengt er å øke vaktholdet ytterligere.

Evig dilemma

– Vi vil være et trygt, harmonisk og gledesfylt sted, som byr på læring, opplevelser og undring. Samtidig holder vi til midt i sentrum, i et område som har utfordringer, konstaterer Lindheim.

Botanisk hage er et levende museum, ikke en vanlig park, og dermed er de nødt til å ta særskilte hensyn, til for eksempel sårbare og sjeldne planter.

– Vi ønsker å ha en åpen hage, den er til stor glede for hele byens befolkning og for alle de som bor og ferdes i området her. Samtidig er vi nødt til å ivareta sikkerheten til både besøkende og ansatte, og vi vil heller ikke svartmale situasjonen slik at besøkende holder seg unna.

Tidligere hadde hagen problemer med bostedsløse først ved Munch-museet og siden på andre siden, ved Lakkegata skole, men begge de miljøene har politiet fjernet.

– Balansegangen mellom hva som er best for de vitenskapelige samlingene og hensynet til befolkningen og publikum, har vært et stadig tilbakevendende tema gjennom hele Botanisk hages historie, forteller Dag Inge Danielsen, informasjonsrådgiver ved Naturhistorisk museum.

Av Julia Loge
Publisert 17. aug. 2016 14:05 - Sist endra 17. aug. 2016 14:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere