Vernet lampe kunne tatt liv

Etter at 2,5 kg glasslampe raste i gulvet i Fysikkbygningen, er flere ansatte bekymret for det aldrende interiøret. Eiendomsavdelingen kan forsikre dem om at det er sikkert.

Sikkerhet: – Jeg vil ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis det hadde vært folk der, sier Heidi Raae om lampen som falt ned i vestibylen.

Foto: Ola Sæther

Heidi Raae hadde akkurat kommet på jobb og hengt fra seg jakken en morgen i ekspedisjonen i Fysikkbygningen.

– Så hører jeg dét smellet på gangen, forteller hun.

Raae hørte at det var glass som knuste, og går ut på gangen for å sjekke. Det ligger glasskår i hele gangen. Hun forteller at studenter på vei til forelesning vasser i glasskår. Over henne henger noen nakne lyspærer; det er en glasskuppel som har rast i gulvet.

– Den kunne drept folk

– Det var bare flaks at ingen var der da. Den hadde drept folk om noen var der, sier Raae.

Hun er opprømt og forklarer at det er en travel gang, inngangen til Fysikkbygningens vestfløy.

Dagen etter at lampen falt ned, er Eiendomsavdelingen på plass, de sjekker om alle de andre lampene i vestibylen henger forsvarlig. De er festet med metallskruer gjennom glass. Hver lampekuppel veier om lag to og et halvt kilo. Mange må ned.

Fysikkbygningen er fra 1934. Den er i verneklasse 1, som vil si at både fasaden og interiøret er vernet. Det inkluderer lampene.

– Jeg passer på nå, og går rundt de lampene som henger igjen, sier Raae.

Uniforum har vært i kontakt med flere som nå er urolige for sikkerheten når hele interiøret er vernet og Fysikkbygningen har et uttalt vedlikeholdsetterslep.

En rekke glasskupler ble tatt ned i og rundt vestibylen i Fysikkbygningen. Foto: Ola Sæther.

Flere lamper vil bli skiftet ut

Ifølge Eiendomsavdelingen har det ikke blitt meldt inn ulykker eller bekymring for sikkerheten med disse lampene tidligere.

Hvorfor er kuplene fjernet til en rekke lamper i vestibylen nå? Var det fare for at flere lampekupler kunne falle ned?

– Ved melding om at det var falt ned en glasskuppel i Fysikkbygningen torsdag 26. januar 2017, satte de ansatte ved driftsområde nedre Blindern umiddelbart i gang en kontroll av de tilsvarende lyskuplene. Det ble foretatt en grundig sjekk av de resterende kuplene i bygningen. Enkelte glasskupler ble tatt ned på grunn av mindre skader, slik som skår eller småbulker i lampearmaturene, slik at disse kan skiftes ut, svarer Åke Appelqvist, Drifts- og vedlikeholdsdirektør i Eiendomsavdelingen.

Er de trygge de som henger igjen? Hva vil skje med lampene som er fjernet?

– Glasskuplene og lysarmaturene som ikke var tilfredsstillende ved sjekken, ble tatt ned og vil måtte skiftes ut.

Er disse lampene del av det originale interiøret og dermed vernet?

– Lampene (lampearmaturene) i bygningen er omfattet av fredningen og kan ikke skiftes/fjernes uten godkjenning fra Riksantikvaren. Ved behov kan nye elektriske komponenter innpasses i eksisterende armaturer. Ved behov og skade skiftes opalglasskuplene ut med tilsvarende modell som de opprinnelige kuplene fra Hadeland Glassverk.

Hvis lampene er originale, så er de rundt 80 år gamle. Er så gamle lamper konstruert på en måte som står tidens tann og tilfredsstiller dagens krav til sikkerhet?

– Eiendomsavdelingens ansatte gjør jevnlig internkontroll og visuell kontroll av alle bygningsdeler. Dersom driftspersonalet oppdager bygningsdeler eller interiør som ikke tilfredsstiller dagens krav til sikkerhet, skal disse rettes, svarer Appelqvist.

Nyojah Rogers Ali Adam og Line Gry Thorkildsen fra Eiendomsavdelingen sjekker festene for de resterende lampene. Foto: Ola Sæther
Av Julia Loge
Publisert 15. feb. 2017 14:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere