Studenter og UiO-rektor protesterte mot skolepenger

Mandag ble den internasjonale studentdagen feiret over hele landet. — Skolepenger skaper nye barrierer mellom studenter, sa rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

PROTESTERTE:Leder for International students’ union of Norway ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tina Nasha Skogmo  og Anju Vaidya fra Nepal var mellom dem som protesterte mot forslaget om å innføre skolepenger for studenter utenfor EU/EØS.

Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm i Khrono

Både norske og internasjonale studenter deltok mandag ettermiddag i markeringer landet rundt for å feire den internasjonale studentdagen.

Studenter og andre markerte mangfoldet internasjonale studenter bringer med seg til Norge og protesterte mot forslaget om skolepenger. Går forslaget igjennom kan en gruppe utenlandske studenter  få regninger på over 100 000 kroner hver for å studere i Oslo.

Les også: 

Venstre og KrF har markert sterk motstand mot forslaget, men lover ikke gjennomslag.

Flere rektorer ved landets universiteter og høgskoler lover ifølge Aftenposten at de kommer til å dekke inn kuttet departementet pålegger selv, i stedet for å kreve skolepenger som regjeringen legger opp til.

Rektor mot skolepenger

I Oslo samlet studenter og andre seg først ved Universitetsplassen, senere på kvelden var det fest på Chateuf Neuf.

Blant de deltakende var rektor ved Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, som holdt åpningstalen.

— Vi trenger perspektivene de internasjonale studentene bringer med seg, sa Ottersen i sin tale. Tidligere i høst foreslo regjeringen å innføre skolepenger på studenter utenfor EU/EØS-området. Forslaget om skolepenger ble mye omtalt i dagens taler.

— Hvis forslaget om skolepenger går igjen kommer vi til å miste en betydelig andel studenter, som ikke vil ha råd til å bli i Norge, sa Ottersen.

— Ødelegger samarbeid

Rektoren understreket at ved å innføre skolepenger, vil vi også sende ut feil signaler til andre land.

— Vi ønsker en så fri utdanning som mulig, og ved å gjøre det kan vi ikke bygge nye murer for å sperre studenter ute. Vi ønsker å bygge tillit til landene vi samarbeider med, og da må ikke sette opp slike barrièrer, sa han.

Han mente også at det er universitetenes oppgave å sørge for at så mange som mulig er inkludert.

— Vi trenger dem, fordi de trenger mangfoldet, perspektivene og rommet for debatten, sa rektoren.

Les også: 

Frykter for studentene

Leder for International students’ union of Norway ved HiOA, Tina Nasha Skogmo, mener det vil gå hardt utover de  internasjonale studentene dersom skolepengene ville blitt innført.

— Forslaget de har kommet med er håpløst, sier hun.

— Flere studenter må allerede betale mye for å bo her, og hvis regjeringen skal legge ytterligere mer til, blir det umulig for mange av dem å fortsette å være her. Vi mister dermed en stor del av studentene våres, og det vil gå hardt utover mangfoldet på de forskjellige instituttene, sier Skogmo videre.

Flere av de internasjonale studentene har uttrykt at de ikke hadde hatt råd til å bli værende igjen i Norge hvis forslaget slår gjennom. Dette bekymrer Skogmo.

— Forslaget er skummelt, og konsekvensene av det er først og fremst at vi taper kunnskapen de internasjonale studentene tar med seg, sier hun.

Må dra hjem

Blant de internasjonale studentene som må reise hjem, er Anju Vaidya fra Nepal, som tar en master i International Social Wellfare ved HiOA.

— Dette går utover mange av oss, sier Vaidya.

— Hvis forslaget skulle gått gjennom ville det ødelagt utrolig mye. Det ville så godt som blitt umulig for meg å gjennomføre studiet, fortsetter hun.

Noen internasjonale studenter ville allikevel blitt, på tross av skolepengene, men de mener allikevel at forslaget er bekymringsfullt.

— Vi kommer til Norge for å studere nettopp fordi det er en så god mulighet, sier Lehan Yu utvekslingsstudent fra Kina som tar kjønnsstudier ved Universitetet i Oslo.

— Jeg ville blitt, men skolepengene ville allikevel hatt en negativ effekt på de internasjonale studentene, og miljøet rundt dem.

Føler seg diskriminert

En annen gruppe som var tilstede under markeringen, var Nesco-Norway, Nepals studentsamfunn i Oslo. Blant dem var Keshab Puri som mener forslaget om skolepenger uttrykker noe langt dypere enn bare økonomiske murer.

— Vi føler oss diskriminerte og uønsket i Norge, sier han. Selv studerer han Religion and Global Issues på fulltid ved Menighetsfakultet i Oslo.

— Flere av oss kom til Norge med det inntrykk at vi skulle få oppleve likestilling, men dette forslaget skaper bare en separasjon, særlig med tanke på at det kun gjelder de utenfor EU/EØS, sier Puri videre.

Han som flere andre understreker at det er uaktuelt å bli i Norge hvis han skulle blitt pålagt skolepenger.

— Det har jeg ikke råd til, flere av oss blir nødt til å dra hjem, og da er det vanskelig å rose et land som ikke virker lojale tilbake, sier han.

 

 

Emneord: Universitetspolitikk, Studentforhold, Studentsaker, Internasjonalisering Av Jonas Sundquist i Khrono
Publisert 18. nov. 2014 13:14 - Sist endra 18. nov. 2014 13:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere