Munch-museet og Naturhistorisk museum lager felles utstilling

Munch-museet og Naturhistorisk museum samarbeider for første gang om en felles utstilling. Utstillingen "Gjennom naturen"  setter Edvard Munchs kunst i sammenheng med naturhistoriske gjenstander og naturvitenskap både fra Munchs tid og vår egen.

UNIKT SAMARBEID: Aldri tidligere har Naturhistorisk museum lånt ut så mange objekter fra sine samlinger.

Foto: Ola Sæther

Klokken 18 i ettermiddag åpner utstillingen "Gjennom naturen" i Munch-museet.  Utstillingstittelen er hentet fra Munchs poetiske ord i arbeidet med sitt motiv "Skrik", hvor han snakker om "...et stort uendelig skrik gjennom naturen", går det fram av en felles pressemelding fra Munch-museet og Naturhistorisk museum.

Fakta:
•       Utstillingsperiode for Gjennom naturen på Munch-museet:26. april- 4. januar 2015
 

•       Munch-stien i Botanisk hage og Naturhistorisk museum: 26. april-ut 2014.

Musealt nybrottsarbeid
Utstillingen har blitt til i nært samarbeid med Munch-museets nabo, Naturhistorisk museum, som  har lånt ut gjenstander fra sine paleontologiske, geologiske, zoologiske og botaniske samlinger. Utstillingen inneholder derfor også en ”Munch-sti” i Botanisk hage og i museumsbygningene.

Det er første gang Munch-museet og Naturhistorisk museum samarbeider om en utstilling. Aldri tidligere har Naturhistorisk museum lånt ut så mange objekter fra sine samlinger.

At et kunstmuseum og naturhistorisk museum samarbeider på denne måten er trolig unikt i norsk sammenheng. Her er det duket for musealt nybrottsarbeid og overraskende perspektiver på de to museenes samlinger.

–  Dette er Munch-museets største satsing i 2014, og vi er glade og takknemlig for interessen og ressursene som er lagt inn i utviklingen av
prosjektet, sier Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munch-museet.

– For oss ved Naturhistorisk museum, som jobber med vitenskap, er det viktig at undring og nysgjerrighet er en vei til vitenskap. Kunst og undring over naturen og naturvitenskapen, slik vi ser det hos Munch i Gjennom naturen, handler om undring med nytt blikk, sier Arne Bjørlykke, museumsdirektør ved Naturhistorisk museum.
– Vi opplever at publikum er opptatt av ekthet. Ekte naturalieobjekter og ekte Munch gir en helt spesiell opplevelse vi vet mange setter pris på, sier Bjørlykke.

Utgangspunktet for utstillingen er ønsket om å utforske Munchs kunst i et naturhistorisk perspektiv. Det er vanligvis kunsthistorie og andre humanistiske disipliner som danner rammen for museets arbeid med Munchs kunst. I dette tilfellet ser vi Munchs verk i forhold til vitenskaper som geologi, zoologi og botanikk. Konkret er det bragt inn utstoppede dyr som en bjørn, ulv og løve samt fossiler og dyr på glass.

 

Emneord: Museene, Naturhistorisk museum
Publisert 25. apr. 2014 10:20 - Sist endret 25. apr. 2014 10:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere