Nordlys-hit på vei til Louisiana

Nordlysfilmen til Fysisk institutt og forskning.no har gått sin seiersgang på nettet. Denne høsten vises filmen på Louisiana Museum of Modern Art i Danmark.

NORDLYSET TREFFER JORDA: Nordlyset er et myteomspunnet fenomen. Filmen «Slik oppstår nordlyset» forklarer hva nordlys egentlig er.

"Eventyr, drama, frygt, vovemod, myte… Louisianas efterårsudstilling tager dig med på en spektakulær rejse gennem de fantasier og billeder, der knytter sig til den magiske hvide udørk helt mod nord."

Slik innleder Louisiana Museum of Modern Art presentasjonen av utstillingen ARKTIS som åpner 25. september.

Med på utstillingen er en film om nordlys, laget av Fysisk institutt og forskning.no.

Museumskurator Mathias Ussing Seeberg ved Louisiana Museum of Modern Art opplyser at det er filmens populærvitenskapelige kvaliteter, at den framstiller komplisert stoff på en lettfattelig måte, som er grunnen til at den har fått en plass på utstillingen.

NØKKELEN TIL SUKSESSEN: Filmen framstiller nordlyset på en vakker og pedagogisk måte uten å bli overfladisk, mener informasjonskonsulent ved Fysisk institutt Hilde Lynnebakken.

Nytt og morsomt

At museet blant alle de mange filmene som er laget om nordlys, har valgt å bruke akkurat denne, synes informasjonskonsulent Hilde Lynnebakken ved Fysisk institutt er strålende.

Hun forteller at filmen ble lansert i 2011.

– Vi ønsket å gjøre noe nytt og morsomt. At vi valgte å lage en film om nordlyset, handler om at dette er et vakkert naturfenomen som mange er opptatt av, men ikke helt forstår, forteller Lynnebakken.

Den faglige ekspertisen er representert ved romfysikeren Jøran Moen fra UiO og solforskeren Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Journalisten Arnfinn Christensen i forskning.no er ansvarlig for manus og norske kommentarer, mens Per Byhring har hatt ansvar for produksjon, animasjon og musikk. Selv har Hilde Lynnebakken vært initiativtaker og hatt en koordinerende rolle.

Vakker og pedagogisk

– Filmen er utrolig fint laget. Den framstiller nordlyset på en vakker og pedagogisk måte uten å bli overfladisk, og tar opp mange faglige elementer uten at det blir påtrengende, mener Lynnebakken.

– Mange vet for eksempel ikke at det er noe som heter dagnordlys, legger hun til.

Lynnebakken forteller at forskerne og journalisten har arbeidet hardt for å gjøre fortellingen så kort og enkel som mulig, men samtidig faglig korrekt. Hun berømmer også Per Byhring for hans animasjoner.

– Åh, er det sånn det er, er kommentaren vi får fra folk som har beundret nordlys hele sitt liv, men ikke forsto fenomenet før de fikk se denne filmen.

Louisiana Museum of Modern Art ligger i Humlebæk på Nordsjælland, og er et av Skandinavias største museer for moderne kunst. Utstillingen ARKTIS vises fra 25. september 2013 til 2. februar 2014.

YouTube og NASA

Hilde Lynnebakken lager gjerne en ny film.

– På universitetet sitter vi på masse fagkunnskap som det er hyggelig og nyttig å dele med omverdenen, påpeker hun.

Å matche suksessen til nordlyset kan imidlertid bli vanskelig. Hittil er filmen, som finnes i både norsk og engelsk versjon, vist flere hundre tusen ganger på nettsteder som YouTube, Vimeo og nettaviser som The Atlantic.

Forskning.no er Nordens største nettbaserte kanal for formidling av norsk og internasjonal forskning.

Hilde Lynnebakken trekker også fram stiftelsen Polaria som bruker filmen i sin nordlyspresentasjon i Tromsø, og Weizmann-instituttet i Israel som har bedt om tillatelse til å gi filmen hebraiske undertekster. Ikke minst synes hun det er stas at NASA viser filmen på sine nettsider. Her er filmen sett mer enn 281 000 ganger.

– Dette gir god reklame til Norge og UiO, påpeker hun.

– Utrolig mange har fått høre om Fysisk institutt og Universitetet i Oslo gjennom vår film om hvordan nordlyset blir til, slår Hilde Lynnebakken fast.

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 20. sep. 2013 13:43 - Sist endret 20. sep. 2013 14:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere