Regjeringspartiene får mindre støtte fra Forskerforbundets medlemmer

Oppslutningen om regjeringspartiene blant Forskerforbundets medlemmer har sunket kraftig siden valget – med 14,6 prosentpoeng til 52,1 prosent, melder Forskerforum.

MINDRE FORSKERSTØTTE: Oppslutningen om regjeringskollegene Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg går tilbake blant Forskerforbundets medlemmer.

Foto: Ola Sæther

På den andre siden av partiskalaen er det særlig Venstre og Høyre som tiltrekker seg forbundets medlemmer. Venstre har en liten oppgang på 2,5 prosentpoeng til 15,8 prosent, mens Høyre opplever det største hoppet med 8 prosentpoeng til 18,6 prosent.

Ved forrige stortingsvalg i 2009 fikk regjeringspartiene SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet 66,7 prosent av forskerstemmene, ifølge undersøkelsen, som er gjort for Forskerforbundet. Det er en betydelig høyere oppslutning enn i befolkningen totalt, som ga de rødgrønne 47,8 prosent av stemmene og et flertall av stortingsmandatene.

Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning mener at endringen kan knyttes til den generelle velgerflukten fra de rødgrønne siden forrige stortingsvalg.

– Her ser vi mye av det samme mønsteret som vi har sett for disse partiene totalt gjennom den siste perioden, sier Aardal til Forskerforum.

– Nedgangen for de rødgrønne er kanskje litt mindre enn vi har sett i de totale målingene. I Forskerforbundets måling er det særlig Høyre som går klart frem, men de rødgrønne er betydelig større, selv om de har gått ned. Det betyr at forskerne er en veldig sterk og viktig velgergruppe for de rødgrønne, sier Aardal.

Kunnskapsminister og tidligere leder av SV Kristin Halvorsen velger imidlertid å se positivt på resultatet.Til tross for kraftig tilbakegang blant en sentral velgergruppe i sektoren hun selv styrer, er hun fornøyd med oppslutningen.

– Det som er oppsiktsvekkende med denne undersøkelsen, er at SV har fire ganger så høy oppslutning blant forskere som i befolkningen for øvrig. Det er ingen andre partier som har så stor oppslutning blant forskere sett i forhold til befolkningen generelt, sier Halvorsen til Forskerforum.

Emneord: Forskningspolitikk, Statsvitenskap
Publisert 6. mars 2013 11:03 - Sist endret 6. mars 2013 11:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere