UiO rykker åtte plasser opp på Shanghai-rangeringen

Universitetet i Oslo rykker stadig fremover i rekkene på Shanghai-rangeringen. Som den standhaftige tinnsoldat forblir NTNU på sin rangeringsplass mellom de 200. og 300. beste forskningsuniversitetene i verden.

KAN GLEDE SEG: Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og rektor Ole Petter Ottersen kan glede seg over at UiO går åtte plasser opp på Shanghai-rangeringen. Nå ligger UiO på 67. plass i verden.

Foto: Ola Sæther

Høst er rangeringstid. Først ute blant de store, globale rangeringene fra Shanghai Jiao Tong University, (Shanghai) – som i år publiseres for tiende gang.

Oslo stadig mer fremragende

Kriteriene tilsier at institusjoner som ikke har gjort drastiske organisatoriske endringer vanskelig kan bevege seg dramatisk mye opp eller ned. Universitetet i Oslo fortsetter imidlertid å stige en håndfull plasser. Fra fjorårets 75. plass har landets største universitet gjort det enda litt skarpere på forskningsstatistikken, og inntar i år 67.plass, melder Universitetsavisa.

Til sammen gjennomgår Shanghai 1500 universiteter, hvorav de 500 beste ender på den offisielle listen. De øverste hundre rangeres individuelt, videre nedover plasseres universitetene i bolker.

Tromsø er inne på listen, i gruppen 400.-500. De «nye», norske universitetene er ikke representert på listen.

2010, 2011, 2012…

Som i foregående år rikker ikke NTNU seg fra hopen av forskningsinstitusjoner mellom de 200 og 300 beste – i år i selskap med blant andre Universitetet i Bergen, samt sammenliknbare KTH i Sverige.

Beste nordiske forskningsuniversitet er i følge denne evalueringen Københavns Universitet (44.). Det mer medisinsk orienterte Karolinska er riktignok to plasser foran. Helsinki er rangert til en 73. plass.

Kriterier for excellence

Shanghai er en utpreget forskningsrangering som ikke direkte ser på noen parametere for undervisningskvalitet, men i stedet på indikatorer for excellence.

Prisvinnere (Nobel og Fields) blant nåværende forskere eller alumni, antallet høyt siterte forskere gjennom publiseringsdatabasers offisielle statistikker, sammen med mengden artikler publisert i Nature og Science, og det totale antall artikler indeksert i Science Citation Index og Social Science Citation Index. Til slutt regner man institusjonens totale publiseringsomfang delt på vitenskapelig stab.

Globale tendenser

For tiende gang er Harvard verdens beste. Genrelt er Shanghai-rangeringene svært stabile - i likhet med for eksempel rangeringen til THES (Times).

Pressemeldingen fra Shanghai forsøker å peke på noen globale endringstendenser: Israel og Australia er land i framgang – med nye institusjoner inne på øverste topp 100. Australia med fem universiteter er nå det tredje største landet på topp 100. Det økonomisk og teknologisk fremadstormende Kina har fremdeles ingen inne blant de 100 beste, men nedenfra kommer stadig flere inn blant de 500 rangerte. Kina har nå hele 42 institusjoner på Shanghai-listen.

Emneord: Rangering, Internasjonalisering Av Tor H. Monsen i Universitetsavisa
Publisert 15. aug. 2012 13:25 - Sist endret 15. aug. 2012 13:47

"Rykker stadig fremover" må være ukens feilinformasjon. Ser man på UiOs plassering på rankingen siden den ble opprettet i 2003, vil "kjemper for å holde stillingen" være mer korrekt: 63 - 68 - 69 - 68 - 69 - 64 - 68 - 75 - 75 - 67.

UiO er et seriøst universitet, og anstendig metodebruk må være et av våre kjennemerker. Et nokså elementært prinsipp i så måte er at man ikke later som en bevegelse fra ett år til et annent utgjør en trend. Spesielt ikke når trenden, sett over flere år, bevislig er en helt annen.

Lars Groth - 20. aug. 2012 16:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere