Regjeringen oppretter 1000 nye studieplasser

Det skal opprettes 1000 nye studieplasser fra høsten 2012. Derfor foreslår regjeringen å bevilge 50,7 millioner kroner til dette i Revidert nasjonalbudsjett 2012, opplyser kunnskapsminister Kristin Halvorsen.  

1000 NYE STUDIEPLASSER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen foreslår at det opprettes 1000 nye studieplasser fra høsten 2012.

Foto: Ola Sæther

Regjeringen mener at den dermed tar konsekvensen av de høye søknadstallene til høyere utdanning, og derfor holder den fram med satsingen på nye studieplasser, går det fram av en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

 Årets søkertall fra Samordna opptak viste at 6,6 prosent flere enn i fjor ønsker å starte en høyere utdanning. I tillegg er det økt søkning til lokale opptak.

- Spesielt gledelig var det at søkertallene til prioriterte fagområder, som førskole- og lærerutdanning og ingeniørutdanningene viste en solid oppgang, sier Halvorsen. 

– Ville motvirke lange ventelister

– Med så mange søkere var det nødvendig å ta grep for å motvirke lange ventelister til høsten for å komme inn på utdanninger som gir kunnskap Norge har et stort og økende behov for, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

Den rødgrønne regjeringen har også tidligere bevilget midler til nye studieplasser. Med plassene i årets Reviderte nasjonalbudsjett har regjeringen i perioden 2006 – 2016 etablert 23 300 nye studieplasser. 

Satser på realfag og lærerutdanning

De 1 000 nye studieplassene skal særlig bidra til å dekke kompetansebehov innenfor realfag og teknologi, helsefag og førskole- og lærerutdanning. Studieplassene vil fordeles til områder der det er påviste behov, rekrutteringsgrunnlag og opptakskapasitet. 

Norsk studentorganisasjon skryter av regjeringen

I revidert budsjett som ble lagt fram i dag viderefører regjeringen ordningen med deltidssykemelding for studenter. Ordningen ble midlertidig innført etter 22. juli, og skulle kun gjelde for inneværende studieår. Norsk studentorganisasjon er svært fornøyde med at tiltaket nå er forlenget ut 2012.

– Dette er veldig gode nyheter for alle landets studenter. Nå er vi ett skritt nærmere en permanent ordning for deltidssykemelding. Regjeringen fortjener skryt for å hørt på oss i denne saken, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Kim Kantardjiev.

NSO har lenge kjempet for at studenter må ha lik rett til å være deltidssykemeldte som arbeidstakere. Hittil har studenter måttet være hundre prosent studieuføre for å motta sykestipend.

– Den gamle ordningen setter mange studenter ufrivillig på sofaen. Det er jo mye bedre at man klarer å holde en viss studieprogresjon selv om man er syk, både for studenten og for samfunnet, påpeker studentlederen.

Frykter plassproblemer

Studentorganisjonen er også positiv til at regjeringen vil opprette 1000 nye studieplasser.

– Men regjeringen må huske på at disse studentene også skal ha plass på lesesalen, auditoriene og i laboratoriene. De må følge opp med midler til å utbedre bygningsmassen på universitetene og høyskolene, mener Kantardjiev.

Positiv til nye studieplasser

– Forslaget om 1000 nye studieplasser er positivt, sier Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet i en pressemelding.  , I 2012 var det omlag  7000 flere søkere enn i 2011. Det var ny rekord av antall søkere til høyere utdanning.

Regjeringen foreslår bare 300 nye studieplasser innenfor ingeniørutdannelse og teknologiske fag. – Dette er alt for lite når vi vet at det var 12 747 søkere og bare 5400 studieplasser innenfor disse fagene. Regjeringen imøtekommer ikke den store interessen fra ungdom til å velge studier som arbeidslivet trenger.

Handlingsregelen sa at den økte bruken av petroleumsinntektene skulle rettes mot å heve vekstevnen i økonomien gjennom å prioritere høyere utdanning, forskning og arbeidslivets behov for kompetanse. Tall fra NHO viser at av 139 nye oljemilliarder i perioden 2006-2010 har bare 6 milliarder gått til samferdsel, utdanning og forskning over statsbudsjettet.

– Trenger mer hjernekraft

– Forskerforbundet er positiv til at det settes av penger på bok i gode tider, men vi forstår ikke hvorfor regjeringen prioriterer aksjekjøp gjennom oljefondet fremfor større investeringer i høyere utdanning og forskning, sier Hodne.

– Vi trenger mer hjernekraft i Norge, og vi må ha større politiske ambisjoner for å komme opp fra jumboplass i Norden når det gjelder forskningsinnsats per innbygger, mener Bjarne Hodne.
 

Forskerforbundet etterlyser ekstra midler til bygninger, infrastruktur og til vitenskapelig personale. Den første styrkingen må komme i statsbudsjettet for neste år.Skal universitetene og høgskolene kunne tilby studentene god, forskningsbasert undervisning, slik forutsetningen var i Kvalitetsreformen, må alle studieplasser fullfinansieres, krever altså Forskerforbundet.  

(Oppdatert kl. 12:45)

Emneord: Universitetspolitikk, Studentforhold, Undervisning Av Martin Toft
Publisert 15. mai 2012 10:52 - Sist endret 15. mai 2012 12:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere