HF bes om å vurdere hvilke fag som skal prioriteres

– Fagporteføljen til Det humanistiske fakultet er ikke bærekraftig, sier dekan Trine Syvertsen. Det humanistiske fakultet er bedt om å utarbeide en detaljert plan over prioriteringer framover for å møte humanioras utfordringer.

NØDVENDIG MED OMSTILLING. – Det må en omstilling til på fakultetet, sier dekan for Det humanistiske fakultet,Trine Syvertsen.

Foto: Ståle Skogstad

Det kom fram av møtet i Universitetsstyret i går. Trine Syvertsen la fram utfordringene Det humanistiske fakultet står overfor, i form av en vanskelig økonomisk situasjon og nedleggelse av fag og undervisningstilbud.  

Universitetsstyret ga fakultetet frist til styremøtet i april for å utarbeide en plan for fakultetets brede fagportefølje. Det innebærer å gi en vurdering av hvilke fag som skal prioriteres framover og klargjøre hva som er fakultetets visjon.

Større langsiktighet

– Det må en omstilling til på fakultetet, men vi trenger større langsiktighet for å få gode resultater, sier Trine Syvertsen.

 Syvertsen understreker at det er behov for å klargjøre og avgrense hvilke fag Universitetet i Oslo skal ha nasjonalt ansvar for. I fjor vedtok Fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet i denne sammenheng at fakultetet ikke ønsker å ha nasjonalt ansvar for faget teatervitenskap.

– Dette ble opplevd fra teatermiljøet som manglende anerkjennelse fra universitets side, sier Syvertsen, og understreker også at det trengs en klargjøring av Universitetet i Oslos profil som hovedstadsuniversitet.

Fakultetet mangler dessuten positive insentiver til samarbeid og arbeidsdeling mellom de humanistiske fakultetene ved universitetene.

Nedbygging av staben

En utfordring for fakultetet er at flere vitenskapelige stillinger ikke ligger an til å bli erstattet. Fakultetet regner med en nedbygging av den vitenskapelige staben fra 360 ansatte til 300 ansatte i løpet av en tiårsperiode. Nedbyggingen innebærer i tillegg at tidligere store fag blir små og at det finnes færre miljøer som kan løfte store forskningssatsinger.

Samtidig forventes det av samfunnet at Universitetet i Oslo som hovedstadsuniversitet skal være i stand til å erstatte dagens kompetanse og samtidig fornye fagporteføljen.

– Det er hyggelig at samfunnet har høye forventninger til oss, men økonomisk er det et tungt lodd å bære, sier Trine Syvertsen.  

Emneord: Universitetspolitikk, Humaniora Av Helen Hillevi Ruud
Publisert 7. mars 2012 10:12 - Sist endret 7. mars 2012 13:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere