Universitetene stopper utsending av studentlister

Rektorene ved landets største universiteter gjør felles front i klasselistesaken. Ingen vil levere ut lister over studenter før Kunnskapsdepartementet har gjort det helt klart hvordan de skal forholde seg.

SIER NEI: Verken UiO-rektor Ole Petter Ottersen eller de andre universitetsrektorene vil  levere ut studentlster før Kunnskapsdepartementet gir beskjed om hva de skal gjøre.

Foto: Ola Sæther

Det var på et møte før helgen at rektorene ved NTNU og universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø ble enige om å følge samme linje rundt den omstridte utleveringen av klasselister.

Vil ha klar beskjed

- Den siste tiden har flere universiteter bedt om en avklaring fra Kunnskapsdepartementet om saken. Rektorene er derfor enige om at ingen skal levere ut klasselister, før det kommer en klar beskjed fra KD om hvordan man egentlig skal håndtere dette, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjeldstad.

Før helgen varslet både Universitetet i Tromsø og Universitetet i Oslo at de nektet å etterkomme private rekrutteringsfirmas krav om lister med navn og kontaktinfo på nåværende og tidligere studenter. Dette gjorde de, vel vitende om at NTNU gjorde det samme sist vår, men ble overprøvd av KD som påla universitetet å levere ut klasselister.

Universitetene ønsket heller å få en direkte vurdering av KD om hvordan offentlighetsloven skal tolkes i disse tilfellene.

LES MER: NTNUs ledelse håper personvernet vinner

Fornøyd med felles front

- Det er veldig bra at universitetene nå gjør felles front. I fjor høst ble vi overrasket da KD avslo å ha et møte med oss om saken. Nå ber de andre universitetene om det samme, så jeg håper vi kan få til det nå, sier Berit Kjeldstad.

Det var firmaet Rekruttering as i Drøbak som startet hele denne saken sist vår. Da bad firmaets eier og leder Kjell F. Klynderud bad om lister med navn, adresse og kontaktinformasjon på tidligere studenter ved Institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU. NTNU nektet å etterkomme kravet, men firmaet klaget til Kunnskapsdepartementet og fikk medhold. NTNU bøyde seg for departementets pålegg om å levere ut listene, og ga i første omgang ut rundt 15 000 navn.

Pålegg ble verdipapir

Senere har universitetet fått flere henvendelser fra andre firma. Rekruttering as har, med KDs pålegg overfor NTNU som trumfkort gått videre, og bedt et tyvetalls læresteder over hele landet om klasselister. Flere har gjort som NTNU, og gitt fra seg tusenvis av navn.

Firmaet har til hensikt å bygge opp en omfattende kompetansedatabase med utgangspunkt i studenter, og saken har vakt stor debatt og stor misnøye både blant studenter og universitetsledere.

LES OGSÅ: Oppfordrer til boikott

- Alle universitetene er på linje i denne saken. Også NTNU vil inntil videre avvente å levere ut lister inntil saken kommer opp på nytt eller vi vet hva slags beskjed de andre universitetene får, sier Berit Kjeldstad.

Emneord: Universitetspolitikk, Studentforhold, Studentsaker Av Sølvi Waterloo Normannsen i Universitetsavisa
Publisert 17. jan. 2012 09:48 - Sist endret 17. jan. 2012 10:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere