Kaupang-prosjektet komplett

Det tredje og siste bindet i bokserien fra utgravningene på Kaupang 1998-2003 ble lansert på Kulturhistorisk museum denne uka.

HELE SPEKTERET. - Med Kaupang-prosjektet har vi dekket hele spekteret av arkeologien, sa professor og hovedredaktør for bokserien om Kaupang-utgravningene, Dagfinn Skre.

Foto: Ola Sæther

 – Det har vært et eventyr, sa hovedredaktør for bokserien og professor Dr. philos ved Universitetet i Oslo, Dagfinn Skre.

Tredje og siste bind, ”Things from the Town. Artefacts and Inhabitants in Viking-age Kaupang” tar for seg ulike redskaper og pyntegjenstander som edelstener, ornamenter, smykker og glassmateriale som ble brukt på Kaupang, samt byens innbyggerne og hvor de kom fra og hvem de handlet med.  11 forfattere har bidratt i de 17 kapitlene.  

- Vi er svært stolte av denne boka. Det har blitt en vakker bok med et godt faglig innhold, sier Dagfinn Skre.

Nye funn

Funnene som er gjort viser at innbyggerne på Kaupang hadde sterke handelsforbindelser med det sørlige Skandinavia, vestslaviske områder, Frankerriket og De britiske øyer. Ikke bare skandinaver bosatte seg der. Funnene avdekker at et frisisk hushold bodde i ett av de seks utgravde husene. Fra 850-tallet av er det økt innflytting fra Vestlandet.

Lagene fra restene av bebyggelsen gjør det mulig å finne ut av hva byggene ble brukt til. Senere funn har vist at de aller tidligste husene, som man tidligere trodde var boligbebyggelse, viser seg å være verksted og boliger for midlertidig opphold.

SISTE BIND. 11 forfattere har bidratt i siste bind av bokserien. – Vi har gitt unge forskere muligheten til å utvikle seg, sier Dagfinn Skre. Støttespiller for prosjektet og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Kaare R. Norum. (Foto: Ola Sæther)


 

Tidligere rektor sterk støttespiller

Under lanseringen takket Dagfinn Skre tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Kaare R. Norum, for hans bidrag som støttespiller og leder for Kaupang-undersøkelsens prosjektråd.

– Du har vært prosjektets aller sterkeste støttespiller. Det er din fortjeneste at regjeringen i 2003 bevilget fem millioner kroner til analyse- og produksjonsfasen, sa Skre.

Kaare Norum sier at det gode samarbeidet med universitetsledelsen har bidratt til å danne et godt forum for å trekke inn andre forskere i prosjektet. 

– Jeg er dessuten imponert over tverrfagligheten i prosjektet. Det er en blanding av ulike fagfelt, fra historie til mineralogi. Det er en kombinasjon av gammeldags graving og moderne teknologi, som etter min mening viser noe av universitetets styrke, sier Norum.

Kaupang lever videre

– Hvordan skal prosjektet leve videre nå som hovedpubliseringen er fullført?

– Det kommer til å leve videre gjennom det internasjonale engasjementet som prosjektet har skapt. Vi har fått et bedre samarbeid med utdanningsinstitusjoner i blant annet Storbritannia, og prosjektet har gått fra å være lokalt til å bli et europeisk prosjekt,  sier Norum.

Kaupang-prosjektet ble fullført to år på overtid og har kostet 43 millioner kroner.

Se prosjektets hjemmeside her: www.kaupang.uio.no

 

 

Emneord: Arkeologi, Kaupang, Museene Av Helen Hillevi Ruud
Publisert 17. nov. 2011 11:13 - Sist endret 17. nov. 2011 11:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere