Tora Aasland sier nei til boikott av Israel

– Jeg er ikke tilhenger av akademisk boikott overfor Israel. Det er også regjeringens syn, sier forskningsminister Tora Aasland til Aftenposten. Hun støtter dermed NTNU-rektor Torbjørn Digernes som sier at han er motstander av en akademisk boikott av Israel.  

NEI TIL ISRAEL-BOIKOTT: Statsråd Tora Aasland sier nei til akademisk boikott av Israel.

Foto: Ola Sæther

Universitetet bryter lovfestede prinsipper om boikott vedtas, mener statsråden.

Akademias selvstendighet

Aasland mener en boikott fra styrets side vil sende et signal til NTNUs forskere om at de ikke kan samarbeide med israelske kolleger. Det vil bryte med reglene om akademias selvstendighet og forskningens rett til selv å velge emne og metode.

– Dermed har de ansatte selv en lovfestet rett til å velge både emne og metode for sin forskning. Da kan ikke styret ved en institusjon pålegge forskerne ikke å samarbeide med forskere fra Israel eller andre land. Det synes jeg som ansvarlig statsråd er et viktig signal å sende, sier Aasland.

At forskere ikke vil samarbeide med institusjoner i land enkeltforskere har problemer med, legger ikke institusjonen seg borti, mener statsråden.

Tora Aasland understreker at hun ikke har noe å utsette på universitetets forelesningsrekke om Midt-Østen denne høsten. 

Voldsomme utfall mot NTNU

Før helgen utløste forslaget om akademisk boikott av Israel og forelesningsserien om konflikten i Midt-Østen, et skred av voldsomme utfall mot NTNU. Avskyerklæringene kommer fra Israel-venner verden over. Simon Wiesenthal-senteret har skrevet til statsminister Jens Stoltenberg og anklaget NTNU for å oppmuntre til jødehat.
 

Midt i stormen står NTNU-rektor Torbjørn Digernes. 

– Det har blitt vesentlig større oppmerksomhet rundt dette, enn det var mulig å forutse da jeg var med på å gi startskuddet til forelesningsserien om konflikten i Midt-Østen. Vi burde kanskje ha forutsett noe av oppmerksomheten som ble oss til del, men dette er for så vidt noe en må leve med når en har en slik posisjon sier Digernes til Universitetsavisa.

Fikk brev fra den israelske ambassaden

Han har fått brev fra den israelske ambassaden og flere titalls e-poster. Blant avsenderne er rektor-kolleger ved israelske universiteter og andre som tar de siste ukers begivenheter til inntekt for en gryende antisemittisme innen akademia. Digernes er anklaget for selv å stå bak og støtte boikott-initiativet.

Bloggen hans er full av lite hyggelige tilbakemeldinger. Mange innlegg må slettes på grunn av grove utfall og upassende språkbruk, i følge seniorrådgiver Anne Katharine Dahl i rektors stab. Også ansatte som har undertegnet boikott-oppropet har fått personlig stilede eposter fra Israel.

Underskriftskampanje

NTNU har fått omtale i The Jerusalem Post, Associated Press, den israelske avisen Haaretz, Jewish Chronicle i London, for å nevne noen. En internasjonal antiboikott-kampanje i regi av Scholars for Peace in the Middle Easrt skilter nå med flere tusen underskrifter. Saken skal også opp i kommende spørretime i Stortinget.

– Vi beveger oss åpenbart på et sensitivt område, men jeg synes reaksjonene er så ute av proporsjoner og så urimelige at jeg føler de ikke treffer helt. Jeg har ikke lyst til å si mer enn det, sier NTNUs rektor.


 

Emneord: Israel Av Tor H. Monsen i Universitetsavisa
Publisert 9. nov. 2009 12:11 - Sist endret 9. nov. 2009 13:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere