Jørn Hurum får Forskningsrådets formidlingspris

– Jeg synes dette var tøft gjort, sier førsteamanuensis Jørn Hurum i en kommentar til at han er blitt tildelt Forskningsrådets formidlingspris på 250 000 kroner. Prisen blir delt ut på Forskningsrådets festaften i Konserhuset i kveld.  

FORMIDLINGSPRIS: Førsteamanuensis Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum, UiO er tildelt Forskningsrådets formidlingspris for 2009.

Foto: Ola Sæther

– Dette hadde jeg ikke regnet med etter at min formidling av forskningen på apefossilet Ida ble så omstridt, sier førsteamanuensis Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum til Uniforum.

– Derfor synes jeg at det var svært hyggelig at priskomiteen likevel valgte meg, legger han til.

I begrunnelsen for å gi formidlingsprisen til Jørn Hurum står det at han ”gjennom en årrekke har formidlet for et bredt publikum, og har evnet å nå nye og brede målgrupper. Med stor entusiasme har prisvinneren jobbet for å presentere egen og andres forskning til voksne så vel som barn. Prisvinneren har gjort forskning og kunnskap synlig på en måte vi ikke har sett tidligere. Gjennom glede, faglighet og tilstedeværelse har vinneren over tid skapt oppmerksomhet og interesse for kunnskap og forskning. Han ble kåret til Æresnysgjerrigper i 2008”.

– Gratulerer med prisen, Jørn Hurum!

– Tusen takk!

– Hva skal du bruke prispengene til?

– En god del av pengene skal gå til et 3D-konstruksjon av Ida-prosjektet. Mesteparten vil nok gå til formidling av Ida, men om det blir noe igjen, kan en del av pengene også gå til de prosjektene jeg er involvert i på Svalbard, sier Hurum.

Så må han hjem for å ta på seg findressen, før han skal motta Forskningsrådets formidlingspris.

Forskningsprisen til fredsprofessor

Den store forskingsprisen på 1 million kroner, ”Årets Møbius” går til professor Nils Petter Gleditsch ved Institutt for fredsforskning i Oslo.

Priskomiteen begrunner avgjørelsen med at ”hans karriere har spent over et vidt spekter av tema og språk, som gjør han ledende innen feltet fredsvitenskap - også internasjonalt. Hans innfallsporter har gått fra ikke-vold via militær etterretning, demokrati til nå, miljø. Dette har gjort forskningen dagsaktuell for den politiske debatt. Norsk konflikt- og fredsforskning hadde ikke hatt en slik fremtredende posisjon uten prisvinnerens innsats som forsker, lærer, institusjons- og nettverksbygger”.

Hedret for blodprøveanalyse

Prisen ”Mest innovative bedrift 2009” går til DiaGenic. Bedriften har fått prisen for å ha utviklet en meget avansert måte å analysere blodprøver på. Slik at man på et veldig tidlig stadium kan diagnostisere sykdommer som brystkreft, Alzheimers og Parkinsons. Sykdommer hvor tidlig diagnose gir en bedre mulig for en vellykket behandling, skriver Forskningsrådet i ei pressemelding.
 

Emneord: Naturhistorisk museum, Forskningsformidling, Priser Av Martin Toft
Publisert 14. okt. 2009 16:35 - Sist endret 15. okt. 2009 14:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere