– På tide å satse på realfagene

Fem realfagsbibliotek skal slås sammen til ett stort forskningsbibliotek og læringssenter. – Dette vil bety enormt mye både for studentenes trivsel og for rekruttering til realfagene, hevder leder for studentparlamentet Heine Skipenes.

LYSERE OG LUFTIGERE: Foajeen i Vilhelm Bjerknes framstår i dag som ganske mørk. Ved å fjerne veggene på mesaninene, vil arkitekten slippe lys inn i lokalet. I første etasje blir det kaffebar.

I oktober 2007 vedtok Universitetsstyret å etablere et kombinert forskningsbibliotek og læringssenter ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.
– Dersom universitetet mener alvor med realfagssatsingen sin, er det viktig at disse planene blir realisert, mener Heine Skipenes.

En strålende idé

Det matematisk-naturvitskaplege fakultetet har i dag tolv bibliotek, åtte på Blindern, ett i Gaustadbekkdalen og tre på Naturhistorisk museum på Tøyen. Fem av bibliotekene skal ifølge planen slås sammen til ett stort bibliotek og læringssenter i Vilhelm Bjerknes’ hus og Niels Henrik Abels hus på Blindern.

– Dette handler også om å gjøre samlingene og de elektroniske ressursene tilgjengelige for studentene. I dag er det ofte vanskelig for studentene å vite hvor de bør henvende seg. Det er dessuten stor mangel på funksjonelle arbeidsplasser for realfagsstudentene, påpeker lederen for studentparlamentet. Han beskriver planene om etablering av et bibliotek og læringssenter sentralt på campus, som en strålende idé.

VIKTIG REALFAGSSATSING: – Det er ti år siden samfunnsviterne og humanistene fikk sitt fellesbibliotek. Nå er det realistenes tur, mener leder for studentparlamentet  Heine Skipenes.

 

Fra far til sønn

Det nye biblioteket vil strekke seg over tre etasjer i Vilhelm Bjerknes’ hus og deler av andre etasje i Niels Henrik Abels hus, den tilstøtende bygningen. Arkitekten er /Lars Olav Moen/, sønnen til Leif Olav Moen som i sin tid tegnet både Vilhelm Bjerknes og Niels Henrik Abels hus. I tillegg til samlingene, skal senteret romme over fire hundre arbeidsplasser inkludert PC-stasjoner, grupperom og stillerom.

Overbibliotekar /Live Rasmussen/ og dekanen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, /Knut Fægri/, håper et nytt bibliotek vil stå klart til universitetets 200-års jubileum i 2011.

Ny bibliotekshverdag

– Ved å samle fagpersonalet i et bibliotek, vil vi kunne utnytte ressursene bedre, slik at både studenter og forskere får et optimalt tilbud. Dette skal bli både det totale læringsmiljøet og et forskningsbibliotek i toppklasse, hevder Rasmussen. Hun er spesielt opptatt av de elektroniske ressursene.
– Vi bruker i dag 19 millioner kroner i året på medier. 15 av disse millionene går til elektroniske tidsskrifter og databaser, og vi bestreber oss på å tilby relevante elektroniske ressurser til alle fra lavere gradsstudenter til spissede forskningsmiljøer.

– Settingen for søking etter informasjon har endret seg totalt i løpet av relativt kort tid. Via nettet har vi fått større tilgang til informasjon, men det betyr også at studentene trenger mer opplæring, og at bibliotekets ansatte trekkes inn i undervisningen i mye større grad enn tidligere, supplerer Fægri.
– Et nytt bibliotek og læringssenter er et viktig skritt på veien mot et bedre læringsmiljø for realfagsstudentene, understreker han.

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 6. feb. 2009 10:39 - Sist endret 6. feb. 2009 13:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere