Grunnstoffer som morsomt leketøy

Det siste halve året har en hærskare ildsjeler jobbet døgnet rundt med det hypermoderne nettstedet www.periodesystemet.no . Nettstedet blir presentert på åpningen av utstillingen "Grunnstoffene - verdens byggeklosser" på Galleri Sverdrup i dag.

NYTT NETTSTED: Det nye nettstedet www.periodesystemet.no er tilpasset skolen og er egnet både for lek og læring, forteller professor Svein Stølen ved Kjemisk institutt.
Foto: Yngve Vogt

Kjemisk kokebok: Hva skjer når du blander sammen 43 kg oksygen, 7 kg hydrogen, 16 kg karbon, 780 g fosfor, 95 g klor og like mye svovel, natrium og kalsium, og krydrer med litt gull, aluminium, kobolt, klor og andre små doser grunnstoffer? Da får du et menneske!

Lurer du på hva mennesket ellers inneholder av grunnstoffer, kan du lekende lett finne det på det nye nettstedet www.periodesystemet.no. Nettstedet åpnes i morgen og er beregnet for alle oss normale vesener som har lyst til å lære mer om det mest grunnleggende i verden.

Periodesystemets far er den russiske kjemiprofessoren Dmitri Ivanovich Mendeljev. I 1869 organiserte han grunnstoffene etter masse og slektskap. Systemet var så godt at han forutså en rekke grunnstoffer som ble oppdaget først etter hans død.

Siden den gang har skoleelever måttet pugge og forholde seg til det periodiske system på et stykke kjedelig papir. Nå er det andre tider!

Lek og læring

- På nettsidene våre endrer det periodiske systemet seg avhengig av om du ser etter konsentrasjonen av grunnstoffer i mennesket, i havet, på Jorda, i sola, i atmosfæren og universet. Og selvfølgelig er kokepunkt, smeltepunkt og alle de andre viktige dataene med. Nettstedet er tilpasset skolen og er egnet både for lek og læring, forteller primus motor professor Svein Stølen ved Kjemisk institutt med glød i stemmen.

Han er litt frustrert over at kjemi bare blir omtalt i pressen når noe går galt.

- Begrepet "cocktail av kjemikalier" har en språklig negativ ladning. Men kjemi har også mange positive sider. Tenk på at all medisin baserer seg på kjemi. Matvarer ville også ha hatt langt dårligere holdbarhet uten kjemi. Vi har derfor laget et helhetlig bilde av og grunnstoffene og deres forbindelser, påpeker Svein Stølen, som sammen med en rekke kollegaer har jobbet "døgnet rundt" det siste halve året for å få nettstedet i havn. Deriblant overingeniør Jon Vedde som har laget mange av nettstedets finurligheter.

Visste du at?

På nettstedet kan du lære mer om historien til hvert enkelt grunnstoff, som når og hvordan de ble oppdaget og hva de brukes til. Nettstedet har også hundrevis av morsomme anekdoter om grunnstoffer. De blir presentert under "Visste du at?".

Det er kjent at fosfor blir brukt i krig og terror, men visste du at fosfor ble oppdaget av Henning Brand i 1669 da han kokte bort store mengder urin og varmet opp resten?

Det er kanskje heller ikke så kjent at grunnstoffet Tellur gir ekstremt dårlig ånde og kroppslukt, eller at Napoleon III bare serverte sine edleste gjester på aluminiumsservise, mens de øvrige gjestene bare fikk maten servert på vanlige gulltallerkener.

Fra Big Bang til nå

Nettstedet blir lansert under åpningen av utstillingen "Grunnstoffene - verdens byggeklosser" på Galleri Sverdrup i morgen. Utstillingen vil handle om alt fra grunnstoffenes dannelse under Big Bang til livets opprinnelse og kjemien i Jordens indre. Alle kan prøve det nye nettstedet på en elektronisk trykkfølsom tavle. De fleste stoffene blir vist frem i Billy-hyller fra IKEA, unntatt de tyngste stoffene som av naturlige årsaker ikke kan vises, fordi de ikke klarer å eksistere mer enn noen milliondels sekunder.

Morbide grunnstoffer

Både nettstedet og utstillingen har snadder for dem med morbide interesser. Klikk på arsen og du kan lese om historiske giftmord.

På 1870-tallet drepte en hushjelp tre mennesker med arsenikk. Arsenikk inneholder arsen og ble tidligere brukt som rottegift. Daværende professor Peter Waage ved Universitetet i Oslo ble aktoratets trumfkort da han fant arsen i likene. Mordersken ble, som den siste kvinnen i Norge, halshogd i 1876 på Galgeberg i Christiania. Professorens arsenfunn blir utstilt i en egen monter.

Kvikksølvlykken

Du kan også lese om det mislykkete drapsforsøket på en syfilisrammet Don Juan på 1500-tallet. De sjalu fiendene hans forgiftet ham med kvikksølv. Offeret hadde flaks. Dosen var ikke dødelig, men akkurat stor nok til å helbrede ham for syfilis.

P.S. Kvikksølv fins ikke naturlig i mennesket. Derimot er vi utrolig nok skapt med en liten dose arsen, bly, uran og radium. Sjekk nettstedet selv.

Emneord: Galleri Sverdrup, Forskning, Kjemi Av Yngve Vogt
Publisert 14. feb. 2008 15:18 - Sist endret 10. des. 2008 15:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere