Molekylærbiologer på sporet av prostatakreftens gåte

To forskere ved Universitetet i Oslo har vært med på å identifisere et protein som kan være viktig ved utvikling av insulinresistens og diabetes, og muligens også prostatakreft. Studien er publisert i siste utgave av det prestisjetunge tidsskriftet Cell.

PROTEIN MOT PROSTATAKREFT:- Stamp2 ser ut til å spille en viktig rolle i utviklingen av prostatakreft, og vi jobber nå på spreng for å finne ut av hvordan, sier professor Fahri Saatcioglu (t.h.).
Foto: Ola Sæther

Professor Fahri Saatcioglu og stipendiat Torstein Lindstad ved Institutt for molekylær biovitenskap på UiO har sammen med forskere ved Harvard School of Public Health i Boston, publisert en artikkel i den siste utgaven av det prestisjetunge fagbladet Cell om Stamp2 (six-transmembrane protein of prostate 2). Dette proteinet ser ut til å spille en nøkkelrolle i å beskytte celler, særlig i fettvev og lever, mot betennelser som følge av "overernæring".

Stamp2-pionér

- Dette er spennende. Vi har en god følelse, fordi dette prosjektet tok lang tid å fullføre og fordi vi klarte å publisere det i et anerkjent tidsskrift, sier Saatcioglu. Stamp2 ble klonet i hans laboratorium på UiO i forbindelse med hans langvarige forskning på prostatakreft. Prosjektet som er omtalt i artikkelen, begynte han på da han var på sabbatsår hos forskergruppen i Boston i 2000/01. Det er andre gangen Saatcioglu publiserer i Cell. For Lindstad er det imidlertid første gangen.

- Cell er et tidsskrift hvor bare de fremste forskerne får publisere, sier den unge doktorgradsstipendiaten, ikke uten stolthet.

Fedme gir betennelse

- Våre samarbeidspartnere i Boston har i mange år nå visst at fedme, gjennom overskudd av energi og dermed oppsamling av store fettreserver, skaper en betennelsesreaksjon i lever, fettvev og muskelvev. Vi viser i vår artikkel i Cell hvordan proteinet Stamp2 kan holde denne betennelsesreaksjonen i sjakk under vanlige forhold. Under forhold med mye fett, altså ved fedme, greier den det imidlertid ikke, og betennelsen får overtaket, forteller Lindstad.

Betennelse er immunforsvarets første respons på infeksjon eller irritasjon, og omtales også ofte som inflammasjon. Betennelse fører med seg fem hovedsymptomer: rødhet, varme, hevelse og smerte, og at de involverte organene ikke fungerer skikkelig.

Museeksperiment med metabolsk syndrom

- Vi har sett at vi kan gi mus metabolsk syndrom selv om de spiser vanlig sunn musemat, bare ved å fjerne Stamp2-proteinet fra musene, legger Lindstad til.

Metabolsk syndrom er en sykdom som blant annet kjennetegnes av for lavt nivå av det gode kolesterolet i blodet (HDL), økt blodtrykk og for høyt blodsukker. De betennelsesreaksjonene det her er snakk om, kan blant annet føre til diabetes 2, og sannsynligvis også til kreft.

Fettceller kommuniserer med immunforsvaret

- Fettceller er mer enn bare lagre for fettstoffer. De har også et viktig signalsystem og kommuniserer med immunforsvaret gjennom å skille ut spesielle fettcellehormoner. Dette gjør at de overvektige har flere slike hormoner i blodet enn normalvektige, noe som øker sjansen for at det oppstår betennelser i indre organer, forklarer Saatcioglu.

I en rekke eksperimenter hos mus viste forskerne at mangel på Stamp2 førte til økning av inflammasjonsmarkører og økt insulinresistens i fettvev, muskulatur og lever. Når forskerne "slo ut" dette proteinet - ved hjelp av genmodifiserte mus - fikk man forhold som liknet mye på det man kan se ved overvekt hos mennesker. Forskerne viste også at normalvektige mus økte uttrykket av Stamp2 etter et måltid. Det kan være en beskyttelsesmekanisme mot aktivering av inflammasjon i fettvevet etter måltid. Derimot var det nærmest ingen endring av Stamp2-uttrykket hos fete mus etter måltid.

Stamp2 og prostatakreft

Foreløpig vet man ikke om Stamp2 er viktig hos mennesker, men det er ikke usannsynlig at dette eller tilsvarende proteiner kan spille en slik rolle. Det ser også ut til at Stamp2 kan spille en rolle for utviklingen av prostatakreft, og det kan kaste lys over forbindelsen man tidligere har påvist mellom denne kreftformen og metabolsk syndrom. Saatcioglu og Lindstad har særlig forsket på prostatakreft, som er den nest vanligste kreftformen hos menn.

- Forskning som er gjort, tyder på at fete menn oftere får prostatakreft og en mer aggressiv variant av den enn normalvektige. Men vi vet ikke nøyaktig hva Stamp2 gjør, vi vet bare at når vi fjerner det, så får det en effekt, sier Lindstad.

- Stamp2-proteinet ser ut til å spille en viktig rolle i utviklingen av prostatakreft, og vi jobber nå på spreng for å finne ut av hvordan, tilføyer Saatcioglu.

Emneord: Kreftforskning, Forskning, Internasjonalisering Av Lars Hoff
Publisert 11. mai 2007 15:46 - Sist endret 10. des. 2008 15:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere