- Matematikken er som et hus uten arkitekt

Det var en beveget Lennart Carleson som tok imot Abelprisen for 2006 av Hennes Majestet dronning Sonja under seremonien i Universitetets Aula tirsdag 23. mai.

ABELPRISVINNER: Lennart Carleson mottar Abelprisen 2006 av dronning Sonja.
Foto: Ola Sæther

- Det var den store matematikeren C.F. Gauss som sa at matematikken er dronningen blant vitenskapene. Og det er en overveldende hendelse i mitt liv å kunne motta Abelprisen i disse vakre omgivelsene av en riktig dronning. Jeg vil også rette en takk til det norske folk som er givere av denne prisen, sa den svenske matematikeren i sin takketale.

Det var fjerde gang Abelprisen ble delt ut, og hele Karl Johans gate var for anledningen pyntet med Abel-faner. Et hornorkester i uniformer fra den gamle dansk-norske hæren tok imot gjestene i det lette regnværet utenfor Aulabygningen.

En produktiv matematiker

Preses i Det norske Videnskaps-Akademi, Ole Didrik Lærum, skilte i sin åpningstale mellom tre typer forskere: - Det er de som dør unge, som er kometer på himmelen som slokner altfor tidlig, slike som Niels Henrik Abel. Så er det de som gjør sine forskerbragder mens de er forholdsvis unge, og som på sine gamle dager nyter sitt otium. Men så er det de som fortsetter å gjøre nye oppdagelser og er like produktive gjennom et langt liv. Lennart Carleson er nettopp en slik type forsker, sa Lærum.

Avtroppende formann i Abelkomitéen, Erling Størmer, presenterte kort Carlesons forskning og tok særlig fram hans konvergensteorem fra 1966, da han la fram et matematisk bevis for Fourier-rekker. Dette var løsningen på et 160 år gammelt problem og en sensasjon innenfor disiplinen harmonisk analyse. Størmer trakk også fram Carlesons engasjement for skolematematikken.


Matematisk snekkerglede
- Vi må anstrenge oss for å bli bedre til å forklare matematikken og vårt arbeid til allmennheten. Det er en brist i skolens måte å forklare matematikk på i dag. Matematikken er som et hus som vi bygger med dører og vinduer. Det bygges uten arkitekt, og resultatet blir deretter. Men huset har sin sjarm og overveldende skjønnhet. Det er hva vi kaller "snickarglädje" på svensk. Det har vært forsøk på å styre matematikken i en bestemt retning, men det vil ikke lykkes, sa Carleson.

Hans-Kristian Kjos Sørensen fremførte til slutt et støyende verk på perkusjon, som var spesialkomponert for anledningen av Iannis Xenakis. Lærum mente verket innevarslet en ny æra hvor "matematikken slår tilbake".

Emneord: Niels Henrik Abel2, Naturfag, Forskning Av Lars Hoff
Publisert 26. mai 2006 13:32 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere