Tester om 500 norske planter er hardføre

Botanisk hage har nettopp plantet 500 robuste norske planter med ekte stamtavle. Dette er planter som skal være spesielt godt egnet for det norske klimaet. Nå skal plantene overvåkes for å se om det er sant.

E-PLANTE: Dette er en norsk plante med egen stamtavle plantet ut i Botanisk hage.(Foto: Botanisk museum)

- Dette er den største beplantningen vi har hatt på lenge. Det er kjempegøy, forteller overgartner Kathrine Strøm på Botanisk Hage. I samarbeid med et foretak som heter E-plant Norge har Botanisk hage plantet 500 ekte, robuste E-planter på et 500 kvadratmeter stort område.

Planter med egen stamtavle

E-planter, som betyr ekte planter for norsk klima, er planter med egen stamtavle. Plantene er prøvd ut i Norge i mange år. Kathrine Strøm forteller at plantene er ekte, sunne og robuste og skal klare seg godt i det norske klimaet. Plantene er ikke genmanipulerte, men er dyrket frem fra stiklinger hentet fra planter fra forskjellige klimaområder i Norge.

Kjøpeplanter får lett sykdommer

- De fleste plantene som du i dag får kjøpt på hagesenterene er fra Holland. De er ofte utsatt for sykdommer. De er heller ikke alltid like gode til overvinne ugresset. Vi tenkte derfor at vi skulle se om E-planter er bedre, forteller Kathrine Strøm.

Botanisk hage har plantet ut nitten forskjellige arter, deriblant et stort utvalg norske einere, blomstrende prydbusker, en storfruktet rogn samt det siste sunne og trendy retningen i saftproduksjon; nemlig svartsurbær Morskva E - for å gi bær til Aroniasaft.

Kathrine Strøm håper at det nye plantefeltet deres kan bidra til studier i plantebruk og planteproduksjon i Norge.

Eliteplantestasjonen i Sauherad i Telemark garanterer for opprinnelsen til plantene. Men det viktigste for hvermansen er nok at mange av de nye plantene både blomstrer mye om våren og sprudler over av sterke farger om høsten.

Emneord: Museene, Botanisk hage Av Yngve Vogt
Publisert 12. mai 2005 10:55 - Sist endret 10. des. 2008 15:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere