Lover kjempebløtkake på bursdagen

Når en fyller 193 år, er en fødselsdagskake i grunnen ikke for mye forlangt. Ei heller musikk, populærforelesninger og taler på campus. At 2. september er universitetets fødselsdag, skal ingen være i tvil om når dagen er omme. Dét lover fire kvinner i Informasjonsavdelingen som har tatt mål av seg til å lage en stor og synlig fødselsdagsfest for Universitetet i Oslo.

FEST: - Vi ønsker at studenter og ansatte skal vite hva 2. september er, sier Helga Bjørnes, Bente Hennie Strandh, Grete K. Starheim og Julie Øybø.
Foto: Martin Toft

Dét lover fire kvinner i Informasjonsavdelingen som har tatt mål av seg til å lage en stor og synlig fødselsdagsfest for Universitetet i Oslo.

- Vi ønsker at studenter og ansatte skal vite hva 2. september er, skal få lyst til å delta og kanskje igjen begynne å føle noe for denne dagen, sier Helga Bjørnes, Bente Hennie Strandh, Grete K. Starheim og Julie Øybø.

Vil ha studentene tilbake

Landets største og eldste utdanningsinstitusjon ble "født" den 2. september i 1811. Det var nemlig dagen da kong Frederik VI skrev under på dokumentet som skulle gi Norge et eget "fullstændig" universitet.

Siden den gang har dagen på ulikt, men alltid høytidelig, vis, blitt markert. Lenge var immatrikuleringen av nye studenter en del av den årlige festdagen. For 28 år siden ble imidlertid dette gjort om, og like lenge har studentene glimret med sitt fravær under seremonien i Aulaen.
- Vi ønsker nå å bringe studentene og professorene sammen igjen for å ferie dagen, sier Helga Bjørnes. I en årrekke har hun med sikker hånd holdt i alle arrangementsmessige tråder knyttet til årsfesten.

- Ja, vi ønsker å revitalisere festdagen og utvide målgruppen, legger Bente Hennie Strandh til, som sammen med Bjørnes har hovedansvaret for det årlige arrangementet.
- Seremonien i Aulaen tar vare på tradisjonene. Denne synes mange godt om, og det blir det derfor bare snakk om å finpusse. Til Aulaen er, tradisjonen tro, også eksterne samarbeidspartnere og myndigheter invitert, forteller Bjørnes.

- Men i tillegg vil vi altså lage en mer uhøytidelig fest sentralt på campus på Blindern. Frederikkeplassen skal gjøres til en møteplass der alle kan gå sammen om å feire UiO, fortsetter Strandh, og legger til at hun og kollegene jobber sammen med Studentsamskipnaden og Studentersamfundet for å få dette til.

- Og hva skjer på dagen?

Fra kl. 10 til 12 blir det populærforelesninger for studentene i Georg Sverdrups hus og Helga Engs hus på Blindern.
- Vi har lagt stor vekt på å finne fram til gode forelesere - som vil gi en smakebit av et viktig tema i tiden og bringe studentene noe de ikke får til vanlig. Det skal være åpent for spørsmål og diskusjon, forteller Strandh.
Og så blir det underholdning, musikk og kulturelle innslag på campus. Og fødselsdagskake til minst 1000 personer.

Åpen forelesning for byens befolkning generelt, og UiOs pensjonister spesielt, holdes i Gamle Festsal i sentrum klokken 13, og klokken 14 begynner seremonien i Aulaen med tale fra rektor, festforedrag, prisutdeling og kulturinnslag, og med påfølgende mottakelse i universitetshagen.

Mett og oppløftet

- Feiringen av UiOs stiftelsesdag skal bidra til å bygge opp identitetsfølelsen og følelsen av samhørighet blant universitetets folk. For er ikke det at vi studerer her, forsker her, har tilknytning til institusjonen, verdt en stor fest? spør Bjørnes, som i likhet med sine kolleger gleder seg til 2. september.
- Alle skal gå mette og oppløftet fra festen, forsikrer Bente Hennie Strandh med et smil.

Emneord: Seremoniar, Årsfesten Av Trine Nickelsen
Publisert 26. mai 2004 12:20 - Sist endret 10. des. 2008 15:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere