<b><font size="5"></font></b> Små forskere i støtet

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 04 1998

Denne gang ble det publikumsrekord, med over ni tusen besøkende, da De naturhistoriske museer på Tøyen for tiende året på rad hadde tilbud for barn som var hjemme i vinterferien. Skoletjenesten på Tøyen har fått mindre penger som alle andre, men den har klart å få til mye bra med sine fire fast ansatte.

Av Marit Hammersmark (tekst) og Kirsten Faustino (foto)

{short description of image}
KLATRETRE: Barna fra Evje skole i Bærum liker seg i dette klatretreet.

{short description of image}
FANTASIDYR: En av vinnerne i fantasidyr-konkurransen

{short description of image}
MINI-FORSKER: - Kan det være noe spennende her, tro? spør Eivind Otto Bjølseth, 4 år.

{short description of image}
FARGET NELLIK: - Lillebroren min sov med en nellik i hånden hele natten etter at han hadde vært her, forteller Inga Haukås, 6 år.

{short description of image}
BLOMST: Hanne Bakken, 10 år og Eva Negaard, 7 år får vite hvordan man skal plante en blomst av gartner Anne Finnanger.

{short description of image}
PLANTER: Botaniker Lise Hatten forteller barna om plantenes indre liv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Botanisk hage og De naturvitenskapelige museene på Tøyen hadde mange spennende tilbud til barn i alderen fra 6 til 12 år de tre siste dagene i vinterferien.

Noen barn kom sammen to og to hånd i hånd med tanter foran og bak, noen med far, noen med mor, andre med farmor eller med begge besteforeldrene. Alle skulle besøke ett eller flere av museene på Tøyen.

 

Botanikk

På Tøyen hovedgård er det masse barn. Her kan barna lage bilder med potettrykk i gilde farger.

Omviserne er flinke til å forenkle og forklare for de små. Her er førsteamanuensis i botanikk og leder for skoletjenesten, Eva Mæhre Lauritzen, i full sving med å forklare noen av plantelivets mysterier for smågrupper med interesserte barn og voksne. Det går i ett. Nye grupper kommer til hele tiden.

- Hvorfor trenger vi plantene? - For at vi ikke skal dø.

- Riktig. Plantene lager oksygen til både dyr og mennesker. Derfor er det viktig at vi ikke hogger for mye skog.

- Har du drukket brus med sugerør?

- Ja.

- Da skal du få denne hvite nelliken, og så kan du sette den i den væsken med vann og farge i, så skal vi se at blomsten suger vann, akkurat som når du drikker brus med sugerør.

Barna får navnet sitt på hver sin nellik, slik at de kan ta den med seg hjem, og etter en stund har nellikene blitt sterkblå eller oransje.

- Hvor kommer papir fra? spør hjelpelærer Lise Hatten i botanikkavdelingen. - Fra sand, foreslår en liten pike.

- Trær, papir kommer fra trær, forklarer omviseren.

- Et supert tiltak, sier en begeistret mor. Når vi er hjemme i vinterferien, pleier vi alltid å gå hit. Her slipper man å blakke seg helt, og ungene er kjempefornøyde.

Skoletjenesten

Skoletjenesten på Tøyen holder til på et kontor i Mineralogisk-geologisk museum og har fire fast ansatte.

- De tilbudene vi har her i vinterferien, trekker barn og unge til museene. Søkningen til matematikk og naturvitenskapelige fag ved UiO har sunket drastisk de siste årene. Et arrangement som dette har stor betydning for rekrutteringen til disse fagene, sier instituttkonsulent Ellen Beate Thomsen ved museenes skoletjeneste på Tøyen.

- Vi arbeider mye med dette arrangementet. Vi begynner å planlegge i januar, og vi har sendt invitasjonsbrev til 300 skoler i Oslo-området som har skolefritidsordning i vinterferien. På grunn av nedskjæringene i budsjettet må vi være ekstra kreative for å få ting til å gå rundt. I tillegg til egne ansatte og hovedfagsstudenter som trår til, har vi også leid inn noen hjelpelærere disse dagene; tjue personer alt i alt, forteller Ellen Beate Thomsen.

- Noe av det som forbauser oss, er hvor populært det er med filmfremvisninger, nå som de fleste barn har tilgang til både fjernsyn og video.

Dinosaurer og smykkestener

På Mineralogisk-geologisk museum er det flere spesialarrangementer for barn. Ett av dem er visning av den kanadiske filmen "Dinosaurenes kamp". Museumslærer og geolog Morten Schjoldager er innleid for anledningen. Han viser filmen opptil fire ganger i timen, og det er horder av barn innom hele tiden. Filmen er på tolv minutter.

- Hvorfor var den så liten? spør en innvandrergutt skuffet.

- Du får se den en gang til, så blir den dobbelt så lang, foreslår Morten Schjoldager.

Gutten går misfornøyd bort.

Førsteamanuensis Natascha Heintz’ foredrag om dinosaurer trakk rundt fem hundre besøkende.

Mikroskopene er i stadig bruk av ivrige forskerspirer.

- Det er ledig her, Magnus. Dette er interessant, sier en pikestemme. En liten gutt sitter og stirrer betatt på glimmerskifer i mikroskopet og nekter å vike et øyeblikk for en nysgjerrig journalist fra Uniforum, som gjerne vil kaste et blikk inn i det samme mikroskopet.

Smykkesteiner er populært, og det er lange køer av barn som ønsker seg en ring eller et kjede med en liten smykkestein i grønt eller rosa. Her sitter det to hjelpere som begge lager smykker på løpende bånd

Fantasidyr

Museenes skoletjeneste utlyste i samarbeid med zoologisk museum en konkurranse i januar, der skoleklasser ble bedt om å sende inn fantasidyr. De skulle fortelle hva dyret het, hvor det holdt til og hva det spiste. Konkurransen ble en suksess, og museet mottok 109 fantasidyr, som nå er utstilt i Zoologisk museum. Også på dette museet var det filmfremvisning, med kenguruer og strutser fra Australia.

Få en plante i veksthus 4

- Dette har vært en kjempesuksess, sier gartner Anne Finnanger, som arbeider i veksthus 4 til daglig. Alle barn får hvert sitt pelargoniumfrø i jord. - Pelargonium er en hardfør plante som tåler både kulde og å bli helt ut av plastposen sammen med jord, forklarer gartner Nils Skinnarland.

Ut av Veksthus 4 toger lykkelige barn med hver sin pelargoniumstikling, som de har lært hvordan de skal plante.

Utenfor porten til veksthuset står en far og en datter.

- Nei, nå er klokka over tre, så nå er det stengt her, sier en sliten gartner.

- Så synd, sier den lille piken stille.

- Ja, men du har jo sett inn i veksthuset i hvert fall, trøster faren.

- Jada.

Da vi var innom den siste åpningsdagen i vinterferien, traff vi en familie, der moren kunne fortelle at hennes seks år gamle sønn hadde sovet hele natten med en oransje nellik i hånden, som han hadde fått ved sitt første besøk på Tøyen. Nå var de der på besøk nummer to...

 


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 04 1998
Publisert 13. mars 1998 12:53 - Sist endra 1. sep. 2014 13:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere