Hjemme hos UiOs ansatte

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 03 1998


Å besøke hjemmesider er som å kikke inn gjennom vinduene til folk. Det kan være kontorvinduer, der du får se faglige meritter og arbeidsområder. Eller det kan være private stuevinduer, med familie, hund og hobbyer.

AV MARIANNE TøNNESSEN

{short description of image}
PERSONLIG: Fra hjemmesida til Sverre Arne Sunde kan du klikke deg videre til resten av familien.

{short description of image}
SAKLIG: Ragnar Nymoens hjemmeside består av faglig informasjon - på engelsk.

{short description of image}
UNDER ARBEID? Mange av hjemmesidene til UiOs ansatte er halvferdige eller nesten ikke påbegynt.

{short description of image}
UTFØRLIG: Thomas Hylland Eriksen har lagt ut store deler av sin forskning og formidling på nettet.

{short description of image}
FELLES: Noen av instituttene har en felles hjemmeside der de ansatte blir presentert, som her hos Institutt for medier og kommunikasjon.

En tur gjennom det firkanta vinduet på datamaskinen kan by på mye informasjon om de ansatte ved universitetet. I alle fall om dem som har laget egne hjemmesider. Her finnes vitenskapelige artikler, forelesningsoversikter, CV-er, opplysninger til studenter og oversikt over forskningsprosjekter. Enkelte har også lagt ut hele bøker på nettet.

HUND OG HOBBYER

Noen velger den mer personlige vrien, og legger ut kjæreste, barn, hobbyer, bilder fra turer, matoppskrifter og gitarleksjoner på nettet. På hjemmesida til førsteamanuensis Sverre Arne Sande ved Farmasøytisk institutt har han lagt inn lenker til både kona, de tre barna og til hunden Vita (navnet betyr "liv") som dessverre måtte avlives. Hele familien - Vita inkludert - har egne hjemmesider som er lenket sammen.

- For meg har dette blitt en fritidsbeskjeftigelse og et familieprosjekt. Det har vært et pedagogisk poeng at barna våre har fått lage sine egne sider, sier Sande, som regner sin egen hjemmeside som et utvidet visittkort.

- Dette er en måte å gjøre informasjon om seg selv lettere tilgjengelig på. Fordelen er at du når et stort publikum, og du kan få helt nye kontakter. Men jeg må innrømme at jeg ble litt paff da datteren min på 16 år fikk e-post fra en gutt som gjerne ville treffe henne etter å ha besøkt hjemmesida hennes. En hjemmeside kan kanskje oppfattes som en kontaktannonse, smiler han.

SUPPLEMENT TIL UNDERVISNINGEN

Professor Ragnar Nymoen ved Sosialøkonomisk institutt laget seg hjemmeside for et par uker siden. Der har han blant annet lagt inn lenker til instituttets økonomikurs på nettet og til økonometrisk programmeringsverktøy. Han har også en kort presentasjon av seg selv og sitt faglige ansvarsområde.

- Denne hjemmesida er ikke blitt så spennende, men jeg håper at den kan komme til nytte både i undervisningen og i forskningen. Det er tydelig at noen av studentene allerede har vært innom og undersøkt hva som finnes. På sikt kan det kanskje bli aktuelt å legge inn hele forelesninger der som kan lastes ned. Jeg har også lagt ut noen foreløpige forskningsarbeider på denne sida, sier Nymoen. Han synes det gikk greitt å lage hjemmeside:

- Jeg brukte en oppskrift fra USIT, og i tillegg var det noen stipendiater her som hjalp meg. Det gikk vel med en dag til å lage den, og en halv dag på å rette opp noen ting, forteller han.

FELLES LISTE

Ved Institutt for medier og kommunikasjon (IMK) er det laget en felles hjemmeside for alle de ansatte. Der kan man lese om den enkeltes akademiske karriere og faglige interessefelt. Det er også lagt inn bilder av en del av de ansatte.

- Det har vært et klart ønske på instituttet om å ha en slik side, forteller IT-ansvarlig Øyvin Wormnæs. - Her driver vi med medier og kommunikasjon, og web er jo et medium som har kommet for fullt. Det er et poeng for oss å legge ut nyttig informasjon på nettet, og vi bruker web som intern oppslagstavle.

Wormnæs forteller at det ikke er vanskelig å lage sida:

- Det er en enkel side å lage, og den er lett å holde oppdatert fordi det er lite tekst i den. Det største problemet er å få de ansatte til å komme med bildene, sukker han.

Slik lager du ei hjemmeside:

Det trenger ikke ta mer enn tre-fire timer å lage ei enkel hjemmeside. Her er en lårkort oppskrift på hvordan du kan gå fram:

· Det er en fordel å bruke et program som for eksempel HoTMetaL, da blir teksten automatisk kodet slik at den kan leses på nettet. HoTMetaL Pro 4.0 fungerer nesten som et tekstbehandlingsprogram, der du kan legge inn overskriftstyper, vanlig tekst, kursiv etc, og det kan lastes ned fra denne adressen: http://www.uio.no/usit/programvare

· Når du har laget hjemmesida, er det viktig å lagre den riktig. Den skal lagres på ditt eget hjemmeområde på serveren, i en egen mappe som må opprettes og som skal kalles www_docs. Hjemmesida skal hete index.html.

· Så kommer den delen som kan virke mest kryptisk for data-ukyndige. For å gjøre sida tilgjengelig for andre - uten at de skal kunne forandre på den - må en gå inn i telnet (på PC-er ligger dette programmet ofte på C:\windows). Der må du logge deg inn på den serveren du er knyttet til, og finne fram til ditt hjemmeområde. Deretter skriver du kommandoen chmod 755 www_docs
Når du har gjort det, går du inn i www_docs ved å skrive cd www_docs, og skriver deretter kommandoen chmod 644 index.html

· Da skal hjemmesida være klar, og det gjenstår bare å registrere seg så den kommer inn på lista over hjemmesider til ansatte og studenter ved UiO. Da skriver du inn brukernavnet ditt i feltet nederst på denne sida: http://www.uio.no/usit/personlig

USIT har også laget en oppskrift for hvordan en lager ei hjemmeside. Denne oppskriften finnes på adressen http://www.uio.no/usit/personlig
USIT har dessuten en del informasjon om hvordan en bruker HoTMetaL, og denne informasjonen finnes her: http://www.uio.no/usit/web
De fleste lokale IT-ansvarlige kan også hjelpe til med å lage ei hjemmeside.

- Si hvem du er!

- Når ansatte lager ei hjemmeside, vil jeg anbefale dem å begynne med å si hvem de er, hvor de jobber og hva jobben består i. Det er også fint å ha med kontaktpunkter, som for eksempel vanlig adresse, telefon og e-postadresse, sier Audun Brekke, som er overingeniør ved Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT).

- Du kan legge inn web-adressen til hjemmesida di på for eksempel brevark og visittkort. Dermed kan du hele tida holde informasjonen oppdatert uten at du behøver å trykke opp nye brevark, anbefaler han, som selv har informasjon om både arbeid og hobbyer på sin hjemmeside.

Han råder de ansatte til å skrive datoen for når sida ble laget og når den sist ble forandret.

- Da er det lettere å vite om informasjonen er foreldet eller ikke, sier han.

Det er vanlig å legge inn lenker til andre sider, og det er også mulig å legge opp tellere som viser hvor mange som har vært inne på sida. Statistikk for dine sider kan du bestille ved å gå inn på denne sida: http://www.uio.no/usit/web


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 03 1998

Publisert 26. feb. 1998 15:13 - Sist endra 1. sep. 2014 13:35
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere