Heimstaddiktning fra Blindern

Romaner med glimt fra Blindern blir som heimstaddiktning for oss som jobber eller studerer her. Det kan være pikant å lese denne type lokallitteratur, sier professor Otto Hageberg ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap.

Foran ham på bordet ligger en liten stabel av romaner, hvor miljøskildringer fra Universitetet i Oslo dukker opp. Disse skildringene utgjør ofte bare noen få sider i bøkene.

- Det finnes en tradisjon helt tilbake til 1860-70-årene på å skildre studielivet og studentersamfunnet. En slik roman er Bondestudenten som ble utgitt 1883. Odd Bang-Hansen, Bjørn Rongen og Sigurd Hoel skildrer alle studielivet, sier Hageberg.

Han viser også til Inger Helene Hanestad som i boken <<Pensum>> skildrer studietiden på 1960-tallet og overgangen da universitetet flyttet fra sentrum til Blindern.

- Dette er en av de få bøkene hvor universitetet har en svært sentral plass. Naturlig nok er også Sogn studentby med i mange romaner, forteller Hageberg.

TIDLIGERE STUDENTER

- Noen av bøkene har en kritisk distanse til livet på universitetet, selv om den ofte er bygd på inntrykk fra egen studietid. En god del av forfatterne har selv studert på Blindern, som Espen Håvardsholm, Dag Solstad og Jan Kjærstad. Solstads bok Irr! Grønt! gir en fabelaktig skildring av miljøet fra lesesalen på HF, sier Hageberg.

Rene kjærlighetserklæringer finnes det få av, men mange skildringer er bygd på en fascinasjon av universitetslivet.

- Jeg synes det er gøy å lese disse bøkene. En del episoder har jo referanser til min egen hverdag, og noen av forfatterne har jeg hatt som studenter på grunnfag og hovedfagsseminarer eller som veileder. Jeg hadde en gang en gruppe der i hvert fall fire debuterte som skjønnlitterære forfattere, forteller Hageberg.


Publisert 24. jan. 1996 21:06 - Sist endra 1. sep. 2014 12:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere