Debatt - Side 12

Publisert 4. des. 2019 16:00

Sør-Korea krever at det skal forbys å bruke det japanske orlogsflagget under OL i Tokyo neste år. Harry Solvang som er professor i japansk ved Universitetet i Bergen, forklarer i denne kronikken hvorfor.

Publisert 15. nov. 2019 00:29

Studenter fra Norge og rike land – med god finansiering – får ofte eget eller delt kontor. Studenter fra Sør, med dårligere finansiering, må ofte ta til takke med en delt lesesalsplass. Slike ulikheter skaper skillelinjer mellom de rike fra nord og de mindre rike fra sør, skillelinjer som til syvende og sist kan telles inn som lettere rasistiske, skriver Uniforum-skribent Johanne Sundby. 

Publisert 13. nov. 2019 02:30

For sentraliseringspolitikerne, med Høyre i spissen, er en universitets- eller høgskolecampus i et lite kystsamfunn ved polarsirkelen betraktet som en anomali, en irregularitet i forhold til byenes selvsagte dominans. Sånt gjelder det å fjerne, skriver Uniforumskribent Sigurd Allern.

Publisert 26. okt. 2019 13:22

Det ville være synd om «klima» fikk overskygge alle andre omstendigheter som en ny strategi for Universitetet i Oslo bør ta inn over seg. Og skal man si noe om hvilken retning UiO bør gå i tiden som kommer, er det nå man bør gjøre det, skriver Kristian Bjørkdahl.

Publisert 22. okt. 2019 08:50

Bevissthet og oppmerksomhet er ikke nok, skriver psykologiprofessor Geir Kirkebøen i sitt svar til rektor  Svein Stølen. Kirkebøen mener hans første innlegg  viser hvor galt det kan gå på instituttnivå om ikke universitetsledelsen involverer seg sterkere.

Publisert 17. okt. 2019 17:15

For å ivareta det breddeuniversitetet som UiO er, og fortsatt skal være, må vi være bevisst på hvordan ekstern finansiering vil kunne påvirke fordelingen av våre interne ressurser, skriver rektor Svein Stølen i et svar til psykologiprofessor Geir Kirkebøen.

Publisert 16. okt. 2019 10:00

Antisemittisme er ikke noe som hører fortiden til. En ny rapport peker på at antall voldsepisoder og alvorlige hendinger rettet mot jøder har økt med 13 prosent i Europa det siste året. Mandag arrangerte Det norske Vitenskaps-Akademi heldagsseminar om temaet.

Published Oct. 9, 2019 4:33 PM

Klimakrisen, som utvilsomt er vår tids største utfordring, kan ikke bakes inn i en sekkepost. Den krisen vi står overfor er samfunnsutfordring nummer én. Ingen over, ingen ved siden, skriver Christen Andreas Orvin Wroldsen, leder for Studentparlamentet ved UiO.

Publisert 9. okt. 2019 11:00

Og selvsagt må UiO handle! Derfor har styret allerede vedtatt utarbeidelsen av en klima- og miljøstrategi som skal ferdigstilles i 2020. Derfor har vi utarbeidet et klimagassregnskap. Derfor skal vi vedta en tiltaksplan i desember for å redusere vårt klimafotavtrykk. 

Publisert 6. okt. 2019 14:00

Jeg mener at UiO skal kunne tørre å satse på noe mer ambisiøst enn det som står i utkastet som ble sendt på høring. Det som er viktig med en strategi er visjonen, evnen til å skape ønsker og å forme en forestilling om en annen fremtid, skriver professor Mariel Cristina Støen.

Publisert 30. sep. 2019 16:55

Det nytter lite å polere en fin overflate med blikket rettet mot å klatre på internasjonale rankinger dersom studenter faller fra i stort monn, skriver konsulent Alf Jensen ved Sosialantropologisk institutt, UiO.