Vil utvikle UiO forankret i den nordiske modellens kjerneverdier

UiO må være forankret i de akademiske kjerneverdiene og verdiene i den nordiske samfunnsmodellen, skriver team Stølen & Mo.

HYLLER NORDEN: Team Stølen & Mo hyller Norden og lover å jobbe for å forankre UiO i de akademiske kjerneverdiene i den nordiske samfunnsmodellen. F.v. viserektorkandidat Per Morten Sandset, prorektorkandidat Gro Bjørnerud Mo, rektorkandidat Svein Stølen og viserektorkandidat Åse Gornitzka.

Foto: Ola Sæther

Universitetet i Oslo har utviklet seg raskt de siste årene. Vi har lært mye mer om hvordan et ledende europeisk forskningsuniversitet som vårt eget kan bygges trinn for trinn. Vi har også lært at vi ikke kan tillate oss å stoppe opp. Spørsmålet vi må stille oss nå er hvordan vi skal fortsette å gi næring til og utvikle fremragende forskning og utdanning?

 

Den store utfordringen ligger i å bygge bro mellom ulike logikker og forventninger. Vi vet at

  • fremragende forskning i stor grad styres av konkurranse

  • fremragende utdannelse i stor grad styres av samarbeid

  • viktig innovasjon / samfunnseffekt i stor grad styres av samspill, nettverk og integrering i samfunnet rundt oss.

     

    I Stølen & Mo mener vi det vil være klokt å arbeide for å utvikle UiO forankret i de akademiske kjerneverdiene og verdiene i den nordiske samfunnsmodellen.

     

    Norden er i forkant av overgangen til kunnskapssamfunnet. Norden kjennetegnes også av en egalitær tilgang til kunnskap, av et offentlig finansiert utdanningssystem og av et forskningsinformert, politisk system. Sammen danner disse trekkene et forsvar for kunnskapsdemokratiet i en verden hvor kunnskapsbasert politikk er under stort press.

     

    Vi må videreutvikle fordelene ved å være et universitet som ligger i hovedstaden - og benytte oss av nærheten til viktige institusjoner og aktører i en av de mest kunnskapsintensive regioner i verden.

     

    Dette representerer grunnleggende styrker og muligheter for UiO. Med vår bredde, kompetanse og internasjonale orientering, har vi kapasitet til å forme og intensivere Norges bidrag til den globale kunnskapsutviklingen og et globalt samfunnsengasjement.

     

    En slik satsing vil ha alt å tjene på å bygge videre på verdiene som kjennetegner de nordiske samfunnene og levemåten: det egalitære samfunnet, tillitsbaserte relasjoner, den korte avstanden mellom professor og student, mellom forsker og leder – og en levemåte som gjør det mulig å balansere arbeid og fritid. Dette er trekk vi ikke kan ta for gitt.

     

    I den videre utviklingen av universitetet må vi klare å håndtere en rekke problemstillinger som bare kan løses gjennom bedre samspill og tydeligere integrasjon av aktiviteter. Forskning og utdanning må bindes tettere sammen, kontakten mellom ansatte og studenter må bli bedre. Og samhandlingen med samfunnet rundt oss, regionalt, nasjonalt og globalt, må videreutvikles.

     

    Vi må helt klart finne løsninger som gjør UiO (det vil si oss alle) i stand til å håndtere dagens problemer forbundet med forholdet mellom disiplinaritet og tverrfaglighet. Vi må ivareta en sterk indre kultur, samtidig som vi gjør UiO mer utadrettet. Vi må være lydhøre, men ikke eksternt drevet.

Emneord: Rektorvalget 2017 Av team Stølen & Mo
Publisert 15. mars 2017 14:38 - Sist endra 15. mars 2017 17:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere