Er en doktoravhandling ved UiO en formell vitenskapelig publikasjon?

Ved Mat.nat.-fakultetet trykkes alle doktorgrader i en egen serie med ISSN-nummer 1501-7710 og fortløpende individuell nummerering av avhandlingene, altså en formell vitenskapelig publisering?

Moderne, naturvitenskapelige tidsskrift – i alle fall de mest prestisjefylte – forlanger at forfatteren garanterer og signerer på at resultatene ikke er publisert annetsteds hen. Har vi dermed ekskludert at resultater fra doktoravhandlinger ved Universitetet i Oslo kan publiseres internasjonalt?

Jeg har møtt problemet nylig. Tre av mine stipendiater har de siste årene forsvart – med stor suksess – sine avhandlinger som i alle tilfelle inkluderer beskrivelser av til nå ukjente liljearter fra Afrika. Og det er gjort formelt korrekt etter ”The Botanical Code of Nomenclature”. I denne koden slås det fast at navn foreslått i uavhengige doktorgrader uten ISSN/ISBN og serienummer ikke aksepteres som ”effektivt og gyldig publiserte”. Men vår serie har jo nettopp det under ”unipubavhandlinger”. Alle formelt korrekt publiserte plantenavn blir innlemmet i en database, ”IPNI” (International Plant Name Index), som redigeres i samarbeid mellom Royal Botanic Gardens Kew, Harvard University Herbaria og Australian National Herbarium. Siden personer med tilknytning til Kew – der den største kompetanse innen fagfeltet til de tre stipendiatene finnes – var involvert som opponenter, tilfløt de i alt 12 foreslåtte nye navnene IPNI-databasen. Det medfører nå at disse tre utmerkete spesialister på deler av det tropisk afrikanske artsmangfoldet kan få problemer med å publisere resultatene internasjonalt. I parentes bemerket har jeg også hatt andre stipendiater, som har gjort tilsvarende, men der de aktuelle plantenavnene ikke er blitt registrert internasjonalt før de er publisert i internasjonale tidsskrift. Det er en total tilfeldighet hvor opplaget på de ca. 50 av UiO-avhandlingene havner.

Jeg vet at Universitetet i København ble klar over problemene før oss, og at der trykkes det en liten anmerkning på forsiden om at de foreliggende resultatene ikke anses som formelt og internasjonalt publisert. På den måten er det uproblematisk for forfatteren å utgi sine data i internasjonale tidsskrift som ”nye”. Burde vi gjøre tilsvarende ved Universitetet i Oslo?

Det ville ellers være interessant å høre om andre har støtt på tilsvarende problem?


 

Emneord: Doktorgrader Av professor Inger Nordal ved Biologisk institutt
Publisert 26. jan. 2009 15:51 - Sist endret 2. sep. 2014 14:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere